settings icon
share icon
Питање

Да ли треба да славимо Светог Духа?

srpski
Одговор


Знамо да само Бога треба обожавати. Само Бог захтева обожавање и једини Он то заслужује. На питање да ли треба да обожавамо Светог Духа, одговор је једноставно одредити да ли је Дух Бог. За разлику од заступања неких секти, Свети Дух није само „сила”, већ личност. Он се помиње у контексту личности (Јован 15:26; 16:7-8, 13-14). Он поступа као што би поступало и Биће са личношћу – Он говори (1. Тимотеју 4:1), Он воли (Римљанима 15:30), Он подучава (Јован 14:26), Он заступа (Римљанима 8:26) итд.

Свети Дух поседује божанску природу – Он дели Божија својства. Он није ни анђео ни људско биће по својој суштини. Он је вечан (Јеврејима 9:14). Он је свеприсутан (Псалам 139:7-10). Дух је свезнајући тј. Он „испитује све, и дубине Божије” (1. Коринћанима 2:10-11). Он је подучавао апостоле „свим стварима” (Јован 14:26). Он је био укључен у процесс стварања (Постање 1:2). О Светом Духу се говори у контексту блиског односа и са Оцем и Сином (Матеј 28:19; Јован 14:16). Као Особи, може му бити изречена лаж (Дела 5:3-4) и може се ожалостити ( Ефесцима 4:30). Штавише, неки одломци у Старом завету који се приписују Богу примењују се на Духа у Новом завету (види Исаију 6:8 са Делима 28:25 и Излазак 16:7 са Јеврејима 3:7-9).

Једна божанска особа завређује обожавање. Бог је „вредан обожавања” (Псалам 18:3). Бог је велики и „хваљен високо” (Псалам 48:1). Дата нам је заповест да обожавамо Бога (Матеј 4:10; Откривење 19:10; 22:9). Ако је, дакле, Дух Бог, трећа Особа нашег тројединог Бога , Он је вредан нашег обожавања. Филипљанима 3:3 кажу да истински верници, они чија су срца обрезана, обожавају Бога Духом и славе и радују се у Христу. Ето једне дивне слике обожавања све три особе Тројства.

Како да обожавамо Светог Духа? На исти начин на који обожавамо Оца и Сина. Хришћанско обожавање је духовно, тече од унутрашњег рада Светог Духа на који узвраћамо тако што му предајемо наше животе (Римљанима 12:1). Обожавамо Духа тако што смо послушни Његовим заповестима. У односу на Христа, апостол Јован објашњава да „ко држи његове заповести остаје у њему и он остаје у њему. И по том познајемо да је у нама: по Духу кога нам је дао” (1. Јованова 3:24). Видимо овде повезаност између послушности Христу и Светом Духу који обитава у нама, убеђујући нас у све ствари – посебно у нашу потребу да обожавамо кроз послушност – и дајући нам снагу да обожавамо.

Обожавање је, само по себи, улога Духа. Исус каже да „обожавамо у духу и истини” (Јован 4:24). Духовни су они људи у којима обитава Дух који нам сведочи да припадамо Њему (Римљани 8:16). Његово присуство у нашим срцима помаже нам да му узвратимо обожавањем у Духу. Ми смо у Њему као што је и Он у нама, као што је и Христос у Оцу и Отац у нама кроз Духа (Јован 14:20, 17:21).Врати се на Српску страну

Да ли треба да славимо Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries