settings icon
share icon
Питање

Које су најзаступљеније светске религије?

srpski
Одговор


Постоје многе религије у свету, а већина њих има подгрупе унутар њих самих. Опште говорећи, све религије покушавају да помогну људима да нађу своју сврху и постојање у свету, да објасне шта се дешава после смрти и да објаве да ли постоји божанство и ако постоји, како треба да се односимо према њему. Седам светских религија на листи која следи има 95% религиозних следбеника у свету.

Римокатоличанство и хришћанство
У свету има приближно 1, 2 милијарде људи који исповедају да су римокатолици. Иако се римокатоличка црква увек поистовећивала са хришћанством, између те две религије постоје фундаменталне разлике. Римокатолици се, уопштено говорећи, сматрају хришћанима, али, у циљу разликовања две групе унутар хришћанске вере, следбеници римокатоличанства се зову католици, а они следбеници који нису следбеници римокатоличанства називају се хришћанима. У свету постоји приближно 900 милиона људи који исповедају да нису католички хришћани. Име потиче из чињенице да су се први следбеници Исуса из Назарета називали хришћанима (Дела 11:26), што, дословно, значи „мали Христоси". „Христос" је грчка реч за јеврејског Месију, „помазаника". Иако се хришћани често поистовећују са посебним деноминацијама као што су баптисти, методисти, презбитеријанци, лутерани, пентекосталци и назарени, они себе, такође, називају хришћанима. Хришћанство се често колективно назива „црквом". Ово је неодређени термин, јер се често користи и за локалне цркве и зграде, као и за специфичне деноминације.

Ислам
Реч „ислам" дословно значи „потчињавање", стога, један муслиман је „онај који се потчињава Богу." Ислам се заснива, првенствено, на Мухамедовим списима, како је забележено у Курану. У свету постоји око 1, 3 милијарде муслимана. Ислам је представљен свугде по свету. Иако се највише повезује са Блиским истоком, највеће муслиманске нације налазе се у Азији, Индонезији, Малезији, Пакистану, Бангладешу и Индији и имају значајан број муслиманског становништва.

Хиндуизам
Хиндуизам је реч створена у западном свету да се обухвате владајући религијски и друштвени систем у Индији. Традиционално, они које називамо хиндуистима називају своју религију „дарма", што значи „пут" или „религија". У свету живи приближно 900 милиона хиндуса. Очигледно, највећи број хиндуса налази се у Индији. Пошто су се Индуси раселили по целом свету, постоје многе хиндуистичке заједнице у другим земљама. Укупан број хиндуиста у Индији је споран, јер укључује и 300 милииона „недодирљивих", који се сматрају делом хиндуистичке друштвене структуре, али који су спречени да, у потпуности, учествују у хиндуизму.

Будизам
Будизам се заснива на учењима особе која се зове Буда, што значи „просветљени". Ова религија има много разлчитих огранака, али будизам је једини исправан, свеобухватан термин и његови следбеници, без обзира на разлике у уверењима, радосно се називају будистима. Будизам има око 360 милиона следбеника, што га ставља на четврто место, после хришћанства, ислама и хиндуизма. Будизам је настао у Индији. Традиционални облици будизма заступљенији у Шри Ланки и југоисточној Азији (Тајланд, Мајнамар, Лаос и Камбоџа). Поред тога, попримио је различите облике у многим другим азијским земљама, највише у Тибету, Кореји, Кини и Јапану. Данас, будизам често прихватају на западу, мада често на уштрб традиционалних облика ове религије.

Јудаизам
Јудаизам је добио име по племену Јуда, једном од дванаест древних израелских племена. Стога, дословно, то је религија оних који су дошли из Јудиног племена, који се зову Јевреји. Међутим, бити Јеврејин односи се и на етнички идентитет, као и на веру и данас има много Јевреја који не практикују јеврејску веру, иако се радо изјашњавају као Јевреји етничко и културолошки говорећи. Процењено је да постоји око 15 милиона религиозних Јевреја данас у свету, али многи други не практикују никакву религију.

Бахаи религија
Термин Бахаи дословно значи „следбеник Баха" и односи се на Бахаулаха, оснивача те религије. Бахајска религија има више од седам милиона чланова. Потекла је из Ирана и постоји у преко 200 земаља света, одмах иза хришћанства, које је заступљено у преко 250 земаља света. Далеко је испред ислама који постоји у око 175 земаља.

EnglishВрати се на Српску страну

Које су најзаступљеније светске религије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries