settings icon
share icon
Питање

Да ли је покрет„ реч вере" библијски?

srpski
Одговор


Подучавање покрета „реч вере" је дефинитивно небиблијски. То није деноминација и нема формалну организацију или хијерархију. Уместо тога, то је покрет који је под великим утицајем одређеног броја популарних пастора и учитеља, као што су Кенет Хагин, Бени Хин, Кенет Копланд, Пол и Јан Крауч и Фред Пирс.

Овај покрет израстао је из пентекосног покрета крајем 20. века. Његов оснивач Е.В. Кенион, који је проучавао метафизичка учења „Нове мисли" Финиеса Кимбија. „Наука ума" (одакле потиче израз „именуј и присвоји") била је комбинација пентекостализма, која је резултирала у мешавини православног хришћанства и мистицизма. Кенет Хагин, био је ученик Е.В Кениона и основао је покрет „реч вере" какав имамо данас. Иако су појединачна учења у опсегу од потпуно јеретичних до потпуно смешних, оно што следи је основна теологија са којом се поистовећује већина учитеља овог покрета.

У срцу овог покрета је веровање у „силу вере". Верује се да речи могу да буду употребљене да би се манипулисало силом вере и тако се створило оно што говорник верује да Библија говори (здравље и богатство). Каже се, да закони, који наводно управљају силом вере делују независно од Божије суверене воље и да је сам Бог потчињен овим законима. Ово је једнако идолопоклонству, претварајући нашу веру – и нас саме- у бога.

Одатле, теологија овог покрета све више иде странпутицом: тврди да је Бог створио људска бића дословно по свом физичком лику, као мале богове. Пре пада, људи су имали моћ да стварају користећи силу вере. После пада, људи су преузели сатанину природу и изгубили су способност да стварају. Да би се та ситуација исправила, Исус Христос се одрекао свог божанства и постао је човек, умро духовно, преузео сатанину природу на себе, отишао у пакао, поново се родио и устао из мртвих са Божијом природом. После тога, Исус је послао Светог Духа да понови отеловљење у верницима,тако да они могу да постану мали богови као што је Бог првобитно и намеравао.

Пратећи природни напредак ових учења, као мали богови, ми поново имамо способност да манипулишемо силом вере и да постанемо успешни у свим областима живота. Болест, грех и неупсех су резултат недостатка вере и могу се излечити исповедањем – присвајање Божијих обећања за себе у стварности. Једноставно речено, покрет „реч вере" узвисује човека до статуса бога и умањује Бога на статус човека. Непотребно је рећи, ово је лажно представљање оног о чему се ради у хришћанству. Очигледно, учење овог покрета не узима у обзир оно што се налази у Библији. Да би се дошло до овако апсурдних веровања, високо поуздање је усмерено на лично откривење, а не Библију, што је још један доказ о његовој јеретичкој природи.

Супротстављање овом учењу је једноставно ствар читања Библије. Сам Бог је суверени Створитељ свемира (Постање 1:3; 1. Тимотеју 6:15) и њему није потребна вера – Он је објекат вере (Маркко 11:22; Јеврејима 11:3). Бог је дух и нема физичко тело (Јован 4:24). Човек је створен по Божијем лику (Постање 1:26;27: 9:6), али га то не чини малим богом или божанским бићем. Само Бог има божанску природу (Галатима 4:8; Исаија 1:6-11, 43:10; 44:6; Језекиљ 28:2; Псалам 8:6-8). Христос је вечан, једини Јединородни Син и једино отелотворење Бога (Јован 1:1;2,14,15,18; 3:16; 1. Јованова 4:1). У Њему обитава пунина Божија у телу ( Колошанима 2:9). Поставши човек, Исус се одрекао небеске славе, али не и свог божанства (Филипљанима 2:6-7), мада Он јесте одабрао да сузбије своју силу док је ходао земљом као човек.

Овај покрет заварава бројне људе, узрокујући да траже начин живота и веру која није библијска. У сржи овог покрета лежи иста она лаж коју је Сатана говорио од врта: „Бићете као Бог" (Постање 3:5)- Оно што је тужно је да они који прихватају доктрину овог покрета још увек слушају сатану. Наша нада је у Господу, не у нашим речима, чак ни у нашој вери (Псалам 33-20-22). На првом месту, наша вера долази од Бога (Ефесцима 2:8; Јеврејима 12:2) и није нешто што сами стварамо. Стога, чувајте се покрета „реч вере" и било које цркве која се поистовећује са његовим учењем.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је покрет„ реч вере" библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries