settings icon
share icon
Питање

Које улоге жене могу да имају у служби?

srpski
Одговор


Жене у служби су питање око кога се библијски хришћани не слажу. Тачка раздвајања је на библијским одломцима који забрањују женама да причају у цркви или „да господари над мужем″ (1. Тимотеју 2:12; 1. Коринћанима 14:34). Разилажење је око тога да ли су ти одломци били важећи за цркву тог доба у коме су били написани. Неки се залажу да, пошто „нема више ни Јудејина ни Грка …. нема више ни мушко ни женско; јер сте сви ви једно у Христу Исусу″ (Галатима 3:28), жене имају слободу да делују у било којој области службе отвореној за мушкарце. Други кажу да 1. Тимотеју 2:12 и даље важи данас, јер основа за заповест није културолошка, већ универзална и укорењена у поретку стварања (1. Тимотеју 2:13-14).

Прва Петрова 5:1-4 излаже детаље квалификација за старешину. Пресбутерос је грчка реч која се користи 66 пута у Новом завету да се укаже на „искусног мушког надзорника″. То је мушки род речи. Женски облик речи, пресбутера никада се није користио у односу на старешине иили пастире. На основу квалификација које се налазе у 1. Тимотеју 3:1-7, улога старешине се користи наизменично са улогом владике/пастира/надзорника (Титу 1:6-9; 1. Петрова 5:1-3). А, пошто према 1. Тимотејевој 2:12, жена не треба да „господари над мужем", изгледа једино да улога пастира или старешина – који треба да буду опремљени да подучавају, воде цркву и надгледају духовни раст (1. Тимотеју 3:2) – треба да буде резервисана само за мушкарце.

Међутим, старешина/владика/пастир изгледа да је једина служба резервисана за мушкарце. Жене су увек играле значајну улогу у расту цркве, чак су биле међу неколицином оних које су присуствовале Христовом распећу, када је већина ученика побегла (Матеј 27:55; Јован 19:25). Апостол Павле је јако ценио жене и у многим његовим посланицама црквама он је поздрављао појединачне жене по имену (Римљанима 16:6; 12; Колошанима 4:15; Филипљанима 4:2-3; Филемону 1:2). Павле се обраћао тим женама као „сарадницима", и оне су служиле Господу на корист целе цркве (Филипљанима 4:3; Колошанима 4:15).

У раној цркви, службе су стваране да би испуниле потребе тела. Иако су у многим модерним црквама позиције старешина и ђакона наизменичне, те службе нису исте. Ђакони су наименовани да служе у складу са потребама (Дела 6:2-3). Нема јасне забране да жена може да служи на такав начин. У ствари, Римљанима 16:1 можда указује да је жена по имену Фива била поштована ђаконица у цркви у Риму.

Не постоји библијски принцип који забрањује женама да служе као вође слављења, омладини или директори дечијих служби. Једино ограничење је да не преузимају улогу духовног ауторитета над одраслим мушкарцем. Пошто се ово појављује у Библији као питање духовног ауторитета, а не службе, свака улога која нема тај духовни ауторитет над мушкарцем је дозвољена.

EnglishВрати се на Српску страну

Које улоге жене могу да имају у служби?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries