settings icon
share icon
Питање

Да ли жене могу да служе као ђакони у цркви?

srpski
Одговор


Библија није потпуно јасна у вези са тим да ли жена може или не може да служи у цркви. Изјава да ђакони треба да буду „часни" (1. Тимотеју 3:8) и квалификација „муж једне жене" (1. Тимотеју 3:12) би требало да дисквалификује жене да буду ђакони. Међутим, неки тумаче 1. Тимотеју 3:11 као да се односи на жене, јер грчка реч која је преведена са „супруге" може такође да се преведе као „жене" Павле овде вероватно мисли на жене које служе као ђакони, а не на жене ђакона. Употреба речи исто тако на почетку 8. стиха уводи трећу групу вођа поред старешина и ђакона. Такође, Павле не даје никакве услове за жене старешина када наводи квалификације старешинства. Зашто би онда наводио листу квалификација за жене старешина? Уколико је битно да се жене вођа понашају на одређен начин, логично је претпоставити да би био још више – или бар пођеднако – заокупљен женама старешина, јер старешине су на истакнутијој позицији у цркви. Али, он не поставља никакве захтеве женама старешина.

Римљанима 16:1 односи се на Фиби користећи исту реч коју је Павле користио у 1. Тимотеју 3:12. Међутим, није јасно да ли Павле говори да је Фиби ђакон или само слуга. У раној цркви, жене слуге бринуле су за болесне вернике, сиромашне, странце и оне у затвору. Оне су давале упутства женама и деци (Титу 2:3-5). Фиби можда није била званично постављења за „ђакона", али Павле је о њој имао имао добро мишљење чим јој је поверио огромну одговорност да преда његову посланицу цркви у Риму (Римљанима 16:1-2). Јасно је да на њу није гледао као на подређену или мање способну, већ као на особу вредну поверења и вредног члана Христовог тела.

Библија не подржава пуно идеју да жене служе као ђакони у цркви, али ни не дисквалификује их. Неке цркве увеле су службе ђаконица, али већина се, на неки начин, разликује од служе мушких ђакона. Уколико црква успостави позицију ђаконица, вођство цркве треба да се побрине да су ђаконице подређене ограничењима које Павле поставља на службу жена у другим одељцима (као што је у 1. Тимотеју 2:11-12), као што целокупно вођство треба да буде подређено структури ауторитета цркве и најзад, нашем врховном ауторитету, Исусу Христу.Врати се на Српску страну

Да ли жене могу да служе као ђакони у цркви?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries