settings icon
share icon
Питање

Шта значи да си жена Божја?

srpski
Одговор


Божја жена је пре свега Божја ц́ерка. Постати дете Божје догађа се кроз спасоносни однос са Исусом Христом (Јован 1:12; 3: 16–18, 36). Када се поуздамо у Исуса за спасење, постајемо нова створења (2. Коринц́анима 5:17). Бог нам даје свог Светог Духа који делује у нама и преображава нас да бисмо постали сличнији Христу (Јован 14: 15–17; 1. Јован 4:13; 2. Коринц́анима 3:18). Најједноставније, Божја жена је жена коју је спасио Исус Христ и која се потчињава делу Светог Духа у њој. Како ово практично изгледа?

Божја жена ц́е настојати да упозна боље Бога тако што ће читати Његову Реч, комуницирати с Њим у молитви, дружити се са другим верницима и слушати правилно учење. Она зна да:„ Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело"(2. Тимотеју 3: 16–17), тако да она жели да зна шта каже Божја Реч. Она се труди „ да се покаже врстана пред Богом као радник који не мора да се стиди, која право управља речју истине " (2. Тимотеју 2:15). Такође се придржава Јаковљевог упозорења: „ Него будите извршиоци речи а не само слушачи — који сами себе варају. " (Јаков 1:22).

Део чињења онога што Реч каже је активан молитвени живот. Павле нас упуц́ује: „ Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују. И мир Божији, који превазилази сваки ум, сачуваће ваша срца и ваше мисли у Христу Исусу. "(Филипљанима 4: 6–7). Слично томе, 1. Солунцима 5: 16–18 каже: „ Радујте се свагда, молите се Богу без престанка, захваљујте на свему, јер је то воља Божја у Христу Исусу за вас". Божја жена приступа Богу са захвалним срцем и своје бриге полаже на Бога (1. Петрова 5: 7). Она се узда у Божју способност и Његову љубав, и зато доноси своје обожавање и своје бриге пред Његов престо (Јеврејима 4: 14-16).

Божја жена се покорава Божјим заповестима да добро воли друге. Њен говор је поучан и охрабрујуц́и за друге, није клеветнички или испуњен трачевима или злим немерама (Ефесцима 4:29; 1. Петрова 2: 1–3). Она је љубазна, саосец́ајна и опрашта (Ефешанима 4:32). Она помаже у ношењу терета других верника (Галатима 6: 2; Римљанима 12:15). Када има прилику, труди се да чини добро свима, посебно онима који су такође део Божје породице (Галатима 6:10). Она није сујетна, вец́ живи с духом понизности (Римљанима 12:10, 16; Филипљанима 2: 5-11). Она не гунђа, не расправља се непотребно, и не изазива неслагање, вец́ покушава да живи у миру са другима (Римљанима 12:16, 18; Филипљанима 2:14).

Божја жена следи Петрово учење да „… Господа Христа држите светим у срцима својим, свагда спремни на одговор сваком ко тражи разлог наде која је у вама, само с благошћу и са страхом, имајући добру савест, да се они што руже ваше добро владање у Христу осрамоте у оном за шта вас клеветају"(1. Петрова 3: 15–16). Она покушава да се „ уздржава од плотских пожуда које војују против душе. Владајте се добро међу многобошцима, да би управо у ономе за шта вас клеветају као злочинце, на основу ваших добрих дела — кад их сагледају — прославили Бога на дан похођења."( 1. Петрова 2:11–12).

Божја жена с нестрпљењем обавља дело које јој је Бог дао (Римљанима 12:11). Ако је старија жена, она живи као пример млађим женама (Тит 2: 3-5). Она проводи време са другим верницима, охрабрујуц́и их и бива сама охрабрена кроз њих (Јеврејима 10: 24–25). Она је покорна, што значи да друге ставља на прво место, на шта су позвани сви хришц́ани (Ефесцима 5:21). Она се придржава Петрове заповести да се „ покорава сваком човечанском поретку… Јер је тако Божја воља да чинећи добро ућуткате незнање неразумних људи. Ви се понашајте као слободни људи, и не као они што слободом покривају злоћу, него као Божји служитељи. Свима указујте част, љубите братство, Бога се бојте, цара поштујте "(1. Петрова 2: 13–17). Она зна да је у Христу високо цењена (Галатима 3:28) и решава да Га опонаша тако што се одриче сопствене самовољности. Ако је удата, дозвољава мужу да води породицу (Ефесцима 5: 21–33; 1. Петрова 3: 1–2). Она поштује своје родитеље (Ефешанима 6: 1–3) и ако има децу, стара се о њима (Тит 2: 3–5; 1. Тимотеју 5:14). Она добро управља својим домом у складу с побожним принципима (Тит 2: 3–5; Пословице 14: 1; 31).

Жена Божје лепоте је жена чији „ украс није споља, него: скривени срдачни човек с непропадљивим украсом кротког и мирног духа; то је скупоцено пред Богом "(1. Петрова 3: 3-4). На крају, Божја жена је дело у току, Божје ремек-дело, спасена Његовом благодац́у кроз веру (Ефесцима 2: 8–10) која постаје сличнија Исусу док тежи да Га упозна и да му се покорава.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да си жена Божја?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries