settings icon
share icon
Питање

Да ли вино или грожђе треба да се користи током причести?

srpski
Одговор


Да ли је прихватљиво служити (и/или послуживати) вино током причести је оправдана дебата међу хришћанима. Док разговарамо на ову тему, не треба да изгубимо из вида већу ствар, а то је шта та течност у чаши представља – проливену крв нашег Господа и Спаситеља док упоставља Нови савез.

Прво, ево прегледа на тему вина у Библији. Врло је јасно да се вино користило у Старом завету. Први пут видимо његову употребу (или злоупотребу) када се Ноје напио и лежао непокривен у свом шатору (Постање 9:21). Касније, видимо краља Мелхиседека како служи вино Авраму (Постање 14:17-18). У Изласку 29:40, Бог заповеда да се вино користи као део система жртвовања. Када је Давид постављен за цара, његови људи су славили три дана уз храну и вино (1. Дневника 38-40). У ствари Псалам 104:15 нам каже да је Бог направио вино да „срце човека весели". Такође имамо обећање да је Господ припремио гозбу за Његове људе једног дана која ће се састојати од „гозбе старог вина" (Исаија 25:6).

У Новом завету, Исусово прво чудо било је претварање воде у вино на свадби у Кани (Јован 2:1-11). А наш Господ, не само да је сам пио вино (Лука 7:34), већ је рекао да ће га пити са нама на небу (Матеј 26:29). Поред тога, апостол Павле је упутио Тимотеја да користи вино уместо „само воде" да би му било боље за стомак (1. Тимотеју 5:23).

(Без обзира на често помињање вина у Библији, јасно је да пијанство није прихватљиво. Ефесцима 5:18 то јасно ставља до знања: „И не опијајте се вином, у чему је раскадашност").

Тако, заговорници испијања вина приликом причести на располагању имају Библију као основу за тај став и горе наведени примери (изузев Ноа) показују како вино, када се исправно користи, може заиста да буде добра ствар.

Они који верују да вино не треба да се користи такође имају убедљиве аргумент и цитирају их из Библије. Видите на пример, упозорења против вина у Изрекама 4:17; 20:1 и 23: 29-32. А у Књизи Левита 10:9 Господ говори Арону да он и његови синови не смеју да пију вино,када улазе у Шатор од састанка, под претњом смрћу.

Вино или сок од грожђа на Вечери Господњој? Не постоји чврсто библијско правило које говори у прилог једном или другом као прихватљивијем. У ствари, одељци који се баве Задњом вечером ни не помињу „вино" или „сок од грожђа"; једноставно помињу „чашу". Међутим, постоје нека практична питања која треба размотрити. Уколико ће присуство алкохола бити сметња на било који начин, онда је то оправдана забринутост. Сигурно је да ниједна црква не жели да види иког да одбије причест само зато што не оправдава конзумирање алкохола. Христово упутство цркви је:„ Ово чините, кад год из ње пијете, мени за спомен" (1. Коринћанима 11:25). Било би штета да због присуства вина неко да изгуби из вида шта је битно и тако не узме у обзир Христову заповест.

Нигде у Божијој Речи не видимо захтев који се тиче нивоа ферментисања у садржају часе. Ипак, уколико неко има јако мишљење на било који начин о томе како испоштовати Господа, онда је у реду да та особа има то уверење. Али, треба да будемо опрезни и не заборавимо шта чаша представља и да не осуђујемо брата или сестру по питању личних убеђења.Врати се на Српску страну

Да ли вино или грожђе треба да се користи током причести?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries