settings icon
share icon
Питање

Шта је вика? Да ли је вика враџбина?

srpski
Одговор


Вика је неопагањска религија која је све више популарна и прихваћена у САЂу и Европи. Постоје многи вебсајтови и књиге који подучавају „праву" вику", али истина је, да нема сагласности међу припадницима вике о томе какве је то религија. Разлог томе је што вика постоји тек 50 година. Вика је систем веровања који је Британац Џералд Гарднер сакупио 1940-тих и 1950-тих година од различитих традиција и веровања,као и ритуала слободног зидарства. Пошто је Гарднер објавио неколико књига које се залажу за његов систем слављења, настали су многи изданци и варијације вике. Неки припадници вике су политеистички настројени, поштујући више од једног божанства, други славе само „Бога" или „Богињу". Други следбеници, пак, славе природу и називају је Гаеа, по грчкој богињи земље. Неки следбеници вике следе делове хришћанске доктрине, док други потпуно одбацују хришћанство. Већина следбеника верује у реинкарнацију.

Већина следбеника вике ће порећи да је Сатана део њиховог пантеона, цитирајући већину доктриналних разлика између себе и сатаниста. Следбеници вике промовишу морални релативитет, презирући етикете као што је „добро" и „зло" и „исправно", „погрешно". Вика има један закон или правило, који се зове Реде: „Чини оно шта желиш, никог не повреди". На први поглед, Реде изгледа као потпуна, слободна лична дозвола. Можеш да чиниш шта год желиш, докле год нико није повређен; међутим, следбеници вике брзо истичу да домино ефекат нечијих поступака могу да имају далекосежне последице. Они исказују овај принцип у Троструком закону, који каже:„Сво добро које особи чини другом, вратиће се троструко у овом животу; зло се, такође, троструко враћа."

Један главни фактор који доприноси постојећој очараности виком је наводно коришћење чари и „магике" (намерно погрешно написано са намером да одвоји припаднике вике од мађионачара и илузиониста). Радознали,као и духовни почетници су највољнији да се удубе у ове мистерије. Не практикују сви припадници вике враџбине, али они који то чине тврде да њима „магика" значи оно што молитва представља хришћанину. Разлика између ова два је што викани тврде да је „магика" једноставно употребљавање умова ради контроле ствари или они призивају своје омиљено божанство да пронађу милост, док хришћани призивају свемогућег, свеприсутног Бога да излечи људе и да интервенише и ради у њиховим животима. Пошто Реде правило не дозвољава вештицама да повреде друге, а Троструки закон наводи последице за оне који прекрше Реде правило, вештице које практикују „магику" више воле да себе зову „вештицама природе" или „белим вештицама" да би се оградиле од сатаниста.

Вика је религија која говори о томе да треба гледати своја посла и живети мирно са својим комшијама и околином. Следбеници вике су вољни да праве паралеле између себе и библијског хришћанства да би стекли кредибилитет, али шта Библија говори о овој религији? Нећете пронаћи реч „вика" у Бибилији. Хајде да оценимо веровања у светлу оног што Бог каже о њима.

Чари вике представљају идолопоклонство- Римљани 1:25 кажу: „Они који су лажју заменили Божију истину, поштовали и клањали се творевини уместо творцу." У Исаији 40, Бог нам приказује колико је Створитељ већи од свог створења. Уколико славиш било шта поред Створитеља, крив си због идолопоклонства.

Чари вика дају лажну наду. Јеврејима 9:27: „И као што је људима одређено да једном умру, а затим суд". Бог каже да ми имамо само једну шансу у животу. Не постоји друга шанса, у другом животу. Уколико не прихватимо Божији дар Исуса током нашег живота, Он нам суди као да нисмо вољни да будемо у Његовом присуству и шаље нас у пакао.

Чари вике доносе илузију. Марко 7:8 каже: „Оставивши Божију заповест држите људско предање" Бог је Бог, а ми нисмо. Морамо да донесемо одлуку. Да ли ћемо веровати Богу и прихватити Његов поглед на свет или нећемо? Познавање Бога захтева много дисциплине. Вика је религија лажи која се усресређује на добронамерне, али лаковерне људе.

Поновљени закон 18:10-12 каже: „Нека се не нађе у тебе који би водио сина свог или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник, ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар ни који пита мртве. Јер је гад пред Господом ко год тако чини" Враџбина вике је грех и Бог то мрзи. Зашто? Зато што је то покушај да се одбаци наша зависностод Бога и да се добију одговори независно од Њега.

Грех није само чин који је друштвено неприхватљив. Грех је наша одлука да се не сложимо са Богом на неку тему- да се побунимо против Њега. Грех говори: „Боже, желим да живим живот на свој начин". Римљанима 3:23 каже: „Сви су згрешили и тако су лишени славе Божије", „Јер плата за грех је смрт".Ово није физичка смрт, ово је духовна смрт; вечна одвојеност од Бога и сви благослови које Његово присуство доноси. Ово је дефиниција пакла: одсуство Божије присутности. То је оно што нам наш грех доноси.

Хвала Богу да се Римљанима 6:23 не завршава овде. Наставља се….„а благодатни дар Божији је mdash; вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем." Бог је знао да ћемо се сви побунити на овај или онај начин и обезбедио је начин за нас да избегнемо одвајање – кроз веру у Исуса Христа. Враџбина вике није ништа друго до још једна лаж од Сатане, непријатеља наших душа, који „иде около као лав који риче тражећи кога да прождере" (1. Петрова 5:8).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је вика? Да ли је вика враџбина?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries