settings icon
share icon
Питање

Зашто се молити?

srpski
Одговор


Зашто да се молимо? Зашто да се молимо када је већ Бог савршено у контроли свега? Зашто да се молимо када Бог већ зна шта ћемо да тражимо пре него то затражимо?

(1) Молитва је облик служења Богу (Лука 2:36-38). Ми се молимо зато што је Бог заповедио да се молимо (Филипљанима 4:6-7).

(2) Пример молитве нам оставља Исус и рана црква (Марко 1:35; Дела 1:14; 2:42; 3:1; 4:23-31; 6:4; 13:1-3). Ако је Исус сматрао да је битно да се молимо, ми треба да мислимо исто.

(3) Бог је намеравао да молитва буде начин на који ћемо доћи до Његових решења у многим ситуацијама:

а) Припрема за битне одлуке (Лука 6:12-13)
б) Надвладавање демонских препрека у животу (Матеј 17:14-21)
ц) Сакупљање радника за духовну жетву (Лука 10:2)
д) Добијање снаге да се изборимо да искушењем (Матеј 26:41)
е) Начин да се други духовно оснаже (Ефесцима 6:18-19)

(4) Ми имамо Божије обећање да наше молитве нису узалудне, чак иако не добијемо специфично оно што тражимо (Матеј 6:6; Римљанима 8:26-27).

(5) Он је обећао да када тражимо нешто што је у сагласности са Његовом вољом, да ће нам то и дати (Прва Јованова 5:14-15).

Понекад Он одуговлачи са одговором у скалду са Својом мудрошћу и за наше добро. У оваквим ситуацијама, ми треба да смо упорни и истрајни у молитви (Матеј 7:7; Лука 18:1-8). На молитву не треба да се гледа као на начин да Бог испуни нашу вољу, већ као начин да се Божија воља испуни на земљи. Божија мудрост увелико надмашује нашу.

У ситуацијама када не знамо тачно шта је Божија воља, молитва је начин да је разаберемо. Да Петар није тражио од Исуса да га позове себи да изађје из чамца на воду, он би пропустио ту могућност (Матеј 14:28-29). Да се Сирофеничанка са ћерком која је била под утицајем демона није молила Христу, њена ћерка не би била исцељена (Марко 7:26-30). Да слепи човек из Јерихона није завапио Исусу, остао би слеп (Лука 18:35-43). Бог каже да често ми не добијамо зато што не тражимо (Јаков 4:2). У неком смислу, молитва је као кад делимо еванђеље са људима. Ми не знамо ко ће да одговори на поруку еванђеља док га делимо. Исто је са молитвом: никада нема да видимо одговор на молитву док се молимо.

Недостатак молитве показује недостатак вере и поверења у Божију реч. Ми се молимо да бисмо показали своју веру у Бога, да ће Он учинити оно што је и обећао у Својој речи и да ће благословити наше животе много више него што можемо да затражимо или да се надамо (Ефесцима 3:20). Молитва је наш примарни начин да видимо Божије дело у животима других људи. Зато што је то наш начин да се "укључимо у " Божију силу, она је наш начин да победимо непријатеља и његову војску (Сатана и његова армија) које иначе немамо моћ да победимо сами од себе. Зато, нека нас Господ што чешће нађје пред својим троном, јер ми имамо Великог Првосвештеника на небу који може да се поистовети са свим оним у чему смо (Јеврејима 4:15-16). Ми имамо Његово обећање да упорна молитва праведног човека може да постигне много (Јаков 5:16-18). Нека Господ да прослави своје име у нашим животима док му верујемо довољно да бисмо му долазили често у молитви.Врати се на Српску страну

Зашто се молити?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries