settings icon
share icon
Питање

Зашто да се венчам?

srpski
Одговор


Многе културе у данашњем свету губе разумевање о томе како је брак замишљен да буде. Живимо у свету који каже да треба да добијемо оно што желимо, на било који начин на који то можемо. На брак се понекад гледа као на ограничење, које може ометати нашу способност да имамо оно што желимо, када то желимо. Данас се брак понекад исмејава као архаична институција која је изгубила на важности.

Па шта је онда брак? Да ли је застарео? Важно је пре свега шватити да брак није концепт који је створио човек. Када је Бог створио првог човека на своју слику (Постање 1:27; 2:7), дао је том човеку све што му је било потребно да буде задовољан. Ипак, Бог је рекао: „Није добро за човека да буде сам. Начинићу му помагача као што је он“ ( Постање 2:18 ). Тако је Бог створио жену од Адамове стране и довео је до човека. Први брак се догодио када је Бог створио жену да допуни потребе мушкарца тако да, када се споје у савез, постану једно тело. Идеја о "једном телу" подразумева нераскидиву везу који треба да траје цео живот. Када су Исуса питали о разводу, Он је одговорио: „Зато ће човек оставити оца и мајку и прионуће уз жену своју, и биће двоје једно тело« … Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља.“ (Матеј 19:5-6). Запазите да је Бог тај који спаја мушкарца и жену у брак. У Малахији 2:14, Бог нас подсец́а да је био „сведок између тебе и жене твоје младости.“ Бог веома озбиљно швата брак.

Брак је био прва институција коју је Бог створио. То је претходило успостављању и цркве и власти. Брак је био прва друштвена институција. Људска биц́а су створена да најбоље функционишу када су на здрав начин повезана са другима, а Божији план за брак је успостављање здравих породица. Библија садржи много упутстава за чланове породице о томе како треба да се опходе једни према другима како би њихове емоционалне потребе биле задовољене (Ефесцима 5:21-33; 6:1-4; Колошанима 3:18-21; 1. Коринц́анима 7:2-5 , 10-16). Бог је осмислио брак као однос једног мушкарца и једне жену за цео живот, и свако одступање од тог плана је искривљење Његове намере (Матеј 19:8; Римљанима 1:26-27).

Прва Коринц́анима 7:1-2 нам даје најбољи разлог за брак: „ Добро је за човека да се не дотиче жене; али због блуда сваки нека има своју жену, и свака жена свога мужа." Бог је осмислио секс да се ужива само унутар граница брака. Свака сексуална активност изван тих граница је грех (Галатима 5:19; Колошанима 3:5). Ако особа има јак сексуални нагон, обично је добра идеја да се ожени да би се умањила пожуда и избегао неморал (Јаков 1:13-15). Укључивање у сексуалне активности са неким осим сопственог супружника је грех и води у емоционалне проблеме и лоше последице (Пословице 6:26-29; 1. Коринц́анима 6:18).

Међутим, у Светом писму не постоји заповест да сви морају бити у браку. У ствари, апостол Павле је фаворизовао идеју да се остане сам, као начин да се посвети више времена служењу Богу ( 1. Коринц́анима 7:7-9, 32-35 ). Има оних који не осец́ају потребу да буду у браку и у томе нема ништа лоше. Самци могу да имају испуњен живот и да пронађу емоционалну подршку кроз пријатеље, породицу и могућности у служби. Међутим, наше друштво је почело да изједначава идеју да будеш сам, са сексуалним неморалом, а то је веома погрешно. Павле је промовисао идеју да се буде сам, да би особа могла да посвети пуну пажњу Христовом делу. Безбрачни живот никада не би требало да се користи као изговор за живот у сексуалном греху. Али ако једна особа може да контролише своје страсти и да живи морално чистим животом, нема потребе да се осец́а под притиском да се ожени ( 1. Коринц́анима 7:37 ).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто да се венчам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries