settings icon
share icon
Питање

Ко сам у Христу?

srpski
Одговор


Друга Коринћанима 5:17 каже: „Према томе, ако је ко у Христу - ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново.“ Постоје две грчке речи које се преводе као „ново“ у Библији. Прва, неос односи се на нешто што је управо створено али постоји много таквих као што је то што је створено. Реч која се преводи као „ново“ у овом стиху је каинос, која има значење – нешто што је управо створено али не постоји нигде више. У Христу ми смо потпуно нова створења, као што је Бог у почетку створио небо и земљу. Створио их је ни из чега, и то је учинио и са нама. Оно што Он чини је да не очисти старо ја, већ створи потпуно нова бића. Када смо у Христу, ми смо „учесници у Божијој природи“ (2. Петрова 1:4). Сам Бог, у особи Његовог Светог Духа почне да станује у нашим срцима. Ми смо у Христу и он је у нама.

У Христу, ми смо регенерисани, обновљени, и наново рођени, и ово ново створење је оријентисано ка духовним стварима, док је стара природа телесно оријентисана. Нова природа има заједницу са Богом, послушна је Његовој вољи и посвећена Његовој служби. Ово стара природа није у стању да чини нити то чак жели. Стара природа је мртва за духовне ствари и не може саму себе да оживи. Она је „мртва због преступа и грехова“ (Ефесцима 2:1) и може да оживи само ако се на натриродан начин пробуди, а то је оно што се дешава када дођемо Христу и када Он пребива у нама. Христ нам даје потпуно нову и свету природу и непропадљив живот. Наш стари живот је, који је раније већ био окончан због греха, сахрањен, и ми смо васкрснути да бисмо „живели новим животом“ са Њим (Римљанима 6:4).

Ако припадамо Христу, једно смо са Њим и нисмо више робови греху (Римљанима 6:5-6); оживљени смо Христом (Ефесцима 2:5); предодредио нас је да будемо саобразни Његовом лику (Римљанима 8:29); нема за нас више осуде и не ходамо по телу, већ по Духу (Римљанима 8:1); и део смо Христовог тела са другим верницима (Римљанима 12:5). Верник сада поседује ново срце (Језекиљ 11:19) и Бог нас је благословио у Христу „сваким духовним благословом на небесима“ (Ефесцима 1:3).

Можда се питамо зашто тако често не живимо онако како треба, иако смо своје животе предали Христу и сигурни смо у своје спасење. То је зато што наша нова природа пребива у старим телима, и њих две ратују једна са другом. Стара природа је мртва, али нова природа и даље мора да ратује у старом „шатору“ у коме пребива. Зло и грех су и даље присутни, али их верник сада види из нове перспективе и они га више не контролишу као раније. У Христу сада можемо да изаберемо да се супротставимо греху, док стара природа то не може. Сада имамо избор – да хранимо нову природу кроз Реч, молитву и послушност, или да хранимо тело занемарујући ове ствари.

Када смо у Христу, ми смо више него победници у Ономе који нас је заволео (Римљанима 8:37) и можемо да се радујемо у нашем Спаситељу, који чини да све буде могуће (Филипљанима 4:13). У Христу имамо љубав, опроштај и сигурност. У Њему смо усвојени, оправдани, откупљени, помирени и изабрани. У Христу имамо победу, испуњени смо радошћу и миром, добили смо прави смисао живота. Какав предиван Спаситељ је Христ!Врати се на Српску страну

Ко сам у Христу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries