Ко је створио Бога? Одакле је дошао Бог?


Питање: Ко је створио Бога? Одакле је дошао Бог?

Одговор:
Атеиста Бертранд Расел је написао у својој књизи "Зашто нисам хришћанин" да ако је истина да је за све потребан узрок, онда је и Богу потребан узрок. Он је из овог закључио да ако је Богу потребан узрок, онда Бог није Бог (и ако Бог није Бог онда наравно ни нема Бога). Ово је у ствари било мало софистициран облик детињастог питања, "Ко је створио Бога?" Чак и деца знају да ствари не постају од ничега, тако да ако је Бог "нешто"онда и Он мора да има узрок, зар не?

Питање је лукаво јер се крије иза лажне претпоставке да је Бог дошао однекуд и онда пита, где би то могло бити. Одговор је да ово питање нема никаквог смисла. То је као да питате, "Како изгледа плави мирис?" Плаво не спада међу ствари које имају мирис, тако да је питање само по себи невалидно.На исти начин, Бог не спада у категорију ствари које су створене, или су настале или су проузроковане. Бог је неузрокован и нестворен – Он једноставно постоји.

Како ми ово знамо? Па, ми знамо да из ничега ништа не произилази. Тако да ако је икада постојало време где апсолутно ништа није постојало, тада ништа никада не би ни настало. Али ствари постоје. Међутим, како не може да постоји апсолутно ништа, нешто је одувек морало да постоји. То што је одувек постојало ми зовемо Бог.


Врати се на Српску страну
Ко је створио Бога? Одакле је дошао Бог?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога