settings icon
share icon
Питање

Ко је Сатана?

srpski
Одговор


Људко веровање о Сатани иде од глупавог до апстрактног: од малог црвеног типа са роговима који седи на вашем рамену и тера вас на грех, до једног израза који се користи да се опише персонификација зла. Библија међутим, даје јасну слику тога ко је Сатана, и како он утиче на наше животе. Једноставно речено, Библија дефинише Сатану као анђеоско биће које је пало са своје позиције на небу због греха и сада се директно супротставља Богу, чинећи све што је у његовој моћи да уништи Божије намере за људски род.

Сатана је био створен као свети анђео. Исаија 14:12 вероватно даје Сатанино име пре пада, Луцифер. Језекиљ 28:12-14 описује Сатану да је био створен као херувим и да је очигледно био најузвишенији створени анђео. Он је постао арогантан због своје лепоте и положаја, и одлучио је да жели да седне на трон који је виши од Божијег (Исаија 14:13-14; Језекиљ 28:15; Прва Тимотеју 3:6). Сатанин понос га је одвео у пад. Забележите колико много “Ја ћу…” реченица има у Исаији 14:12-15. Због његовог греха, Бог је Сатану бацио са неба.

Сатана је постао владар овог света који функционише без Бога, и принц ваздушних сила (Јован 12:31; друга Коринћанима 4:4; Ефесцима 2:2). Он је оптужитељ (Откривење 12:10), онај који искушава (Матеј 4:3; Прва Солуњанима 3:5), и обмањивач (Прва Мојсијева 3; Друга Коринћанима 4:4; Откривење 20:3). Његово само име значи противник или “онај који се супротставља.” Друго име које се корист за Сатану, је ђаво и значи “оговарач.”

Иако је збачен са неба, он још увек покушава да уздигне свој трон изнад Божијег. Он фалсификује све што Бог ради, надајући се да ће добити славу света и распирује непријатељство према Божијем царству. Сатана стоји иза сваког лажног култа и светске религије. Сатана ће урадити било шта што је у његовој моћи да се супростави Богу и онима који следе Бога. Међутим, Сатанина судбина је запечаћена – вечност у огњеном језеру (Откривење 20:10).Врати се на Српску страну

Ко је Сатана?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries