settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о белој магији?

srpski
Одговор


Бела магија се описује као„добра" магија, супротно црној магији, која привлачи моћ злих бића. Различита су мишљења о разликама између беле и црне магије, од тога да је то иста идеја за потпуно исту ствар, до тога да су то две потпуно различите ствари, посебно у смислу циљева и намере. Библија не разликује између „добре" и „лоше" магије. Што се Библије тиче, магија је магија. Библија не разликује да ли је магија треба да буде употребљена за добро или лоше; све је забрањено, јер се позива на извор моћи који није Бог.

Они који практкују белу магију, често називани викани, славе створење уместо Створитеља, и иако се не позивају на ђавола или зле духове, они често призивају „мајку земљу", анђеле и/или елементе. Главна тема викана је „ако не чини штету, ради како желиш". Многи који се удубљују у белу магију себе називају виканима, без обзира да ли то јесу или нису. Иако је вика прилично отворена и постоје многе „деноминације" и теолошке позиције унутар тог веровања, постоје главна веровања, праксе и традиције које повезују следбенике беле магије са виком.

Било да је намера да се поштује „мајка" земља, елементи и анђели и да особа намерава да чини само добро, оно што је реалност је да нема разлике између беле и црне магије, јер обе славе нешто друго што није Бог. Застрашујуће је помислити да се следебеници беле магије, не знајући, моле истом Богу као и следбеници црне магије – Сатани.

Кроз Библију, и у Старом и у Новом завету, сви облици врачања се противе Божијем закону и осуђени су (Поновљени закон 18:10-16; Књига Левита 19:26;31,20:27, Дела 13:8-10). Фараонови мађионичари су покушали да копирају чуда која је чинио Мојсије и Арон користећи „тајне вештине", које се односе на „обреде или ритуале који врачари и чаробњаци користе како би постигли своје намере: бајања, чини, магичне речи, ношење враџбина, амајлија " Итд (Излазак 7:11,8:7). Апостол Павле је осудио Елиму врача, проглашавајући га „сином ђавољим", који „изврће праве путеве Господње" (Дела 13:10). Нигде у Библији ниједан врачар или мађионичар није описан у позитивном светлу. Бог их је све осудио.

Библија говори да Бог мрзи белу магију. Зашто? Зато што не долази од Бога. Сатана обмањује људе наводећи их да мисле како је бела магија корисна. Он то може да чини, јер се претвара да је анђео светлости (2. Коринћанима 11:14), али његова жеља је да зароби душе што већег броја људи. Библија нас упозорава у вези са њим и његовим злим триковима. „Будите трезвени, бдијте. Ваш противник, ђаво, иде около као лав који риче тражећи кога да прождере" (1. Петрова 5:8).

„А Дух изричито каже да ће у последња времена неки одступити од вере, обратиће пажњу на варљиве духове и демонске науке" (1. Тимотеју 4:1). Права духовна сила долази једино од Бога, из исправног односа са Њим кроз веру у Исуса Христа и од Светог Духа кои живи у срцима верника.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о белој магији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries