settings icon
share icon
Питање

Где је пакао? Која је локација пакла?

srpski
Одговор


Постоје разне теорије о локацији пакла. Традиционално гледиште је да је пакао у центру земље. Други мисле да се пакао налази у свемиру у некој црној рупи. У Старом завету, реч која се преводи као „пакао" је Шеол (шеол); у Новом завету, то је Хадес (ад) (што значи „онај који није виђен") и Гехена („долина Хином"). Шеол се такође преводи као „јама" и „гроб". И шеол и ад односе се на привремено станиште мртвих пре суда (Псалам 9:17; Откривење 1:18). Гехенна се односи на вечно стање казне за зле људе (Марко 9:43).

Идеја да је пакао испод нас, можда у средишту земље, долази из одломака као што су Лука 10:15: „И ти Кафарнауме, зар ћеш се до неба подићи? Бићеш срушен до ада." Такође, у 1. Самуиловој 28:13-15 жена у Ен Дору која призива духове видела је Самуиловог духа како„ излази из земље." Међутим, треба да знамо да, ниједан од ових одломака не говори о географској локацији пакла. Кафернамуво рушење до пакла вероватно означава осуду, а не физички одредницу. А визија Самуила код жене што призива духове је била само визија.

У Ефесцима 4:9 каже се да се Исус, пре успећа на небо, „сишао у доње делове земље." Неки хришћани мисле да се то односи на пакао , где је Исус провео време између своје смрти и васкрсења. Међутим, један бољи превод каже: „Он је такође сишао у доње крајеве земље". Овај стих једноставно говори да је Исус дошао на земљу. Односи се на Његово отелотворење, не на Његово место после смрти.

Идеја да је пакао негде у свемиру, вероватно у некој црној рупи, заснива се на сазнању да су црне рупе места велике врућине и притиска, из којих ништа, чак ни светло, не може да побегне. Друго нагађање је да ће сама земља бити „језеро ватре" како се говори у Откривењу 20:10-15. Када земљу буде уништила ватра (2. Петрова 3:10; Откривење 21:1), према теорији, Бог ће користити тај предео ватре да би мучио безбожне. Међутим, то су само нагађања.

Укратко, Библија нам не говори геолошку (нити космолошку) локацију пакла. Пакао јесте стварно место мучења, али ми не знамо где се налази. Можда постоји физичка локација пакла у овом свемиру или је можда у потпуно другој „димензији". Како год, локацијиа пакле је много мање важна од потребе да се избегне његова судбина.

EnglishВрати се на Српску страну

Где је пакао? Која је локација пакла?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries