settings icon
share icon
Питање

Где је Бог? Где је Бог када патимо?

srpski
Одговор


Библија поучава да Бог влада над светом са Свог светог престола на небу (Псалам 47:8; Исаија 6:1, 66:1; Јеврејима 4:16). Иако знамо да је Божије пристуство на неки начин јединствено на небу, учење из Библије такође појашњава да је Бог свеприсутан (присутан свуда у исто време). Од почетка Писма, видимо Божије присуство како надвија земљу, чак док је још увек без облика и празна (Постање 1:2). Бог је испунио свет својом творевином (Постање 3:8; Поновљени закон 23:14; Излазак 3:2; 1.Краљевима 19:11-18; Лука 1:35; Дела 16:7). Јеврејима 4:13 каже, „и нема створења које је невидљиво пред њим, него је све голо и откривено у очима онога коме ми полажемо рачун." Јеремија 23:24 тврди: „Може ли се сакрити ко на скровито место а да га ја не видим? Говори Господ. Не испуњавам ли ја небо и земљу? Говори Господ". Псалам 139 је невероватно добар за проучавање Божијег свеприсуства.

Где је Бог?
Ако верујеш у Исуса Христа, Бог је са тобом и поред тебе, изнад тебе, и у теби. Божије присуство и брига никада те не напуштају. Ако не верујеш у Исуса Христа,. Бог је тачно испред тебе, позива те, вуче те ка себи, нуди ти љубав, милост и благодат које жуди да ти пружи. Ако ниси сигуран у свој однос са Богом кроз Исуса Христа, молим те, прочитај чланак о томе „Како се помирити са Богом". Можда је боље питање, „Где се ти налазиш у свом односу са Богом", него „Где је Бог?".

Где је Бог када Боли?
Изгледа да желимо да знамо одговор на ово питање онда када се суочимо са најболнијим кушањима и нападима сумње. Чак и Исус, током распињања је питао: „Боже мој, Боже мој, зашто ме остави?" (Матеја 27:46). За посматраче тог времена, као и за оне који су први прочитали причу, изгледало је као да је Бог заиста оставио Исуса, тако да очигледно закључимо да ће и нас да напусти у нашем намрачнијем тренутку. Ипак, после трајног посматрања догађаја који су се збили после распињања, истина је да нас ништа не може раставити од Божије љубави, чак ни смрт (Римљанима 8:37-39). Пошто је Исус разапет, Он је био прослављен (1.Петрова 1:21; Марко 16:6; Римљанима 4:24-25). Само из овог примера можемо да будемо сигурни да ако не осећамо Божије присуство у сред свог бола, можемо и даље да верујемо да нас никада неће напустити нити оставити (Јеврејима 13:5). „Бог некада дозвољава оно чега се гнуша да би постигао оно што воли (Јони Ериксон Тада).

Поуздамо се у чињеницу да Бог не лаже, да се никада не мења, да је Његова Реч заувек истинита (Бројеви 23:19; 1. Самулова 15:29; Псалам 110:4; Малахија 3:6; Јеврејима 7:21; 13:8; Јаковљева 1:17; 1. Петрова 1:25). Не обешрабрујемо се због болних околности јер живимо по вери у сваку реч која је проистекла из Божији уста, не стављајући своју наду у оно што је видимо или опажамо. Поуздајемо се у Бога да наше лаке и тренутне невоље постижу за нас вечну славу која далеко надмашује сву патњу коју пролазимо овде на земљи. Тако да треба да усмеримо свој поглед на оно што је невидљиво, јер знамо да оно што је видљиво је пролазно, али оно што је невидљиво је вечно (2. Коринћанима 4:16-18; 5:7). Такође се поуздајемо у Божију Реч која каже да Он стално ради све на добро оних који га воле и који су позвани по његовој одлуци. Иако често не видимо добре циљеве због којих Бог све чини, можемо да будемо сигурни да ће доћи време када ћемо јасније разумети и видети.

Наши животи су као пачворк прекривач. Ако гледаш са задње стране прекривача, видиш само масу ћворова и конаца који висе на све стране. Изгледа врло непривлачно, и као да нема никаквог разлога да неко тако нешто ради. Међутим, када преврнеш прекривач, видиш како је особа која је то шила на вешт начи спојила делове да би се формирала прелеп рад, налик на живот венирка (Исаија 64:8). Живимо са ограниченим познавањем Бога, међутим, долази дан када ћемо познавати и разумети све (Јов 37:5; Исаија 40:28; Проповедник 11:5; 1.Коринћанима 13:12 1.Јованова 3:2). Где је Бог када боли? Порука коју треба да понесеш са собом у тешким временима је да када не можеш да видиш његову руку, поуздај се у Његово срце, и знај да те сигурно није оставио. Када изгледа да немаш своје снаге, тада можеш у потпуности да се одмориш у Његовом присуству и знаш да је Његова снага савршена у твојој слабости (2.Коринћанима 12:9-10).Врати се на Српску страну

Где је Бог? Где је Бог када патимо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries