settings icon
share icon
Питање

Када ће васкрсење да се деси?

srpski
Одговор


Бибиља је јасна по питању реалности васкрсења и да овај живот није све што постоји на земљи. Иако је смрт крај физичког живота, није крај људског постојања. Многи погрешно верују да постоји једно опште васкрсење на крају, али Библија говори да ће бити низ васкрсења, нека на вечни живот на небу, а нека на вечну осуду (Данило 12:2; Јован 5:28-29).

Прво велико васкрсење било је васкрсење Исуса Христа. Налази се у сваком од четири еванђеља (Матеј 28; Марко 16; Лука 24; Јован 20), цитирано је неколико пута у Делима (Дела 1;22; 2:31; 4:2, 33; 26:23) и спомињано је стално у посланицима црквама (Римљанима 1:4; Филипљанима 3:10; 1. Петрова 1:3). Много се важности придаје Христовом васкрсењу у 1. Коринћанима 15:12-34, које бележи да је Христа видело пет стотина људи током једног Његовог појављивања после васкрсења. Христово васкрсење је гаранција сваком хришћанину да ће и он/она бити васкрснут. Христово васкрсење је такође основа сигурности хришћанину да ће сви људи који су умрли једног дана бити подигнути да се суоче са поштеним судом Исуса Христа (Дела 17:30-31). Васкрсење за вечни живот описано је као „прво васкрсење" (Откривење 20:5-6), васкрсење за суд и мучење описано је као „друга смрт" (Откривење 20:6; 13-15).

Прво велико васкрсење Цркве десиће се током Узнесења. Сви који су поверовали у Исуса Христа током доба Цркве и умрли пре Његовог повратка, биће васкрснути током Узнесења. Доба Цркве почело је на дан Педесетнице (Пентекост) и завршиће се када се Исус врати да узме вернике натраг на небо са Њим (Јован 14:1-3; 1. Солуњанима 4:16-17). Апостол Павле је објаснио да неће сви хришћани умрети, али ће сви бити промењени тј. добиће васкрсла тела (1. Коринћанима 15:50-58) и пре смрти! Хришћани који су живи и они који су већ умрли сусрешће Господа у ваздуху и биће са Њим увек!

Друго велико васкрсење десиће се када се Христос врати на земљу (Његов Други долазак), на крају периода Велике невоље. После Узнесења, Велика невоља је следећи догађај у Божијој хронологији после доба Цркве. Ово ће бити време страшног суда на свету, описаног детаљно у поглављима 6-18 Откривења. Иако ће сви верници из доба Цркве бити склоњени , милиони људи на земљи освестиће се током овог времена и повероваће у Исуса као њиховог Спаситеља. Трагедија је у томе што ће већина њих платити животом њихову веру у Исуса (Откривење 6:9-11; 7: 9-17; 13:7, 15-17; 17:6; 19:1-2). Ови верници у Исуса који ће умрети током Велике невоље биће васкрнути током Христовог повратка и владаће са Њим хиљаду година током хиљадугодишњег царства (Откривење 20:4,6). Старозаветни верници као што су Јов, Ноа, Аврам, Давид, па чак и Јован Крститељ (који је био убијен пре него што је Црква настала) биће такође васкрснути током овог времена. Неколико одломака у Старом завету помињу овај догађај (Јов 19:25-27; Исаија 26:19; Данило 12:1-2; Осија 13:14). Језекиљ 37: 1-14 описује углавном поновно окупљање нације Израел користећи симболику мртвих костију које се враћају у живот. Али, с обзиром на речник који се користи, не може се искључити из одломка физичко васкрсење мртвих Израелаца. Сви верници у Бога (у доба Старог завета) и сви верници у Исуса (из доба Новог завета) учествују у првом васкрсењу, за живот (Откривење 20:4,6).

Постоји можда још једно васкрсење на крају хиљадугодишњег царства, које је имплицирано, али не и експлицитно наведено у Библији. Могуће је да ће неки верници умрети физичком смрћу током хиљадугодишњег царства. Бог је рекао кроз пророка Исаију: "Неће више ни детета, нити старца бити који неће дане своје навршити, јер ће млад још бити онај који од сто година премине и проклеће се грешник од сто година"(Исаија 65:20). Са друге стране, могуће је да ће смрт током хиљадугодишнег царства снаћи само оне који су били непослушни. У сваком случају, нека врста преображења биће неопходна да би се верници са природним телима у хиљадугодишнем царству ускладили за постојање током вечности. Сваки верник мора да има „васкрсли" тип тела.

Из Библије је јасно да ће Бог уништити цео свемир у ватри, укључујући и земљу (2. Петрова 3.7-12). Ово ће бити неопходно да би се Божије створење прочистило од свеприсутног зла и пропадања насталих због људског греха. Уместо тога, Бог ће створити ново небо и нову земљу (2. Петрова 3:13; Откривење 21:1-4). Али, шта ће се десити са оним верницима који су ушли у хиљадугодишње царство у својим природним телима? И шта ће се десити са онима који су се родили током хиљадугодишњег царства, поверовали у Исуса и наставили да живе у својим природним телима? Павле јасно ставља до знања да крв и месо, који су смртни и подложни пропадању, не могу да наследе Божије царство. Вечно царство могу населити само они у васкрслим, прослављеним телима који више нису подложни смрти и пропадању (1. Коринћанима 15:35-49). По својој прилици, овим верницима биће дата васкрсла тела током живота. Није објашњено када ће се тачно то десити, али са теолошке стране, то мора да се деси негде на прелазу између старе земље и свемира у нову земљу и ново небо (2. Петрова 3:13; Откривење 21:1-4).

Постоји финално васкрсење, оних који нису били верници током свих векова. Исус Христос ће их подићи из мртвих (Јован 5:25-29), после хиљадугодишњег царства, хиљадугодишње Христове владавине (Откривење 20:5) и после уништења садашње земље и свемира (2. Петрова 3:7-2; Откривење 20:11). Ово васкрсење описао је Данило као буђење „из праха земаљског …на срамоту и прекор вечни" (Данило 12:2). Исус га је описао као „васкрсење за суд" (Јован 5:28-29).

Апостол Јован видео је нешто што ће се десити у будућности. Видео је „велики бели престо" (Откривење 20:11). Небо и земља су„побегли "од Оног који седи на њему. Ово је очигледно опис уништења све материје ватром, укључујући цео свемир и саму земљу (2. Петрова 3:7-12). Сви безбожни (мртви) стајаће пред тим престолом. То значи да су васкснути после хиљаду година (Откривење 20:5). Они ће поседовати тела која могу да осете бол,али никада неће престати да постоје (Марко 9:43-48). Њима ће бити суђено и биће кажњени пропорционално њиховим делима. Али, постоји још једна књига која се отвара – Јагњетова књига живота (Откривење 21:27). Они чија имена нису записана у књизи живота бачени су у ватрено језеро што означава „другу смрт" (Откривење 20:11-15). Није дата никаква назнака да се они, који се појављују на овом суду, налазе у књизи живота. Уместо тога, они чија се имена појављују у књизи живота су били међу онима који су благословени, јер су примили опроштење и учествовали су у првом васкрсењу, васкрсењу за живот (Откривење 20:6).

EnglishВрати се на Српску страну

Када ће васкрсење да се деси?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries