settings icon
share icon
Питање

Шта је Бог?

srpski
Одговор


А.В Тозер је написао: „Какав је Бог? Ако под тим питањем мислимо какав је Бог у суштини, не постоји одговор. Ако мислимо на то шта је Бог открио о себи, а да један ум пун страхопоштовања може да разуме, верујем, да је одговор и потпун и задовољавајући".

Тозер је у праву када каже да не можемо да знамо шта је Бог у својој суштини. Књига о Јову изјављује: „Мислиш ли ти тајне Божије проникнути, или до савршеног знања Свемоћног допрети? Оно је као небо високо; па шта би ти учинио? Дубље је од подземља; па што можеш знати?″ (Јов 11:7-8).

Међутим, можемо да се запитамо шта је Бог открио о себи у својом речи и у створењу, а да један понизан ум може да разуме.

Када је Бог усмерио Мојсија да иде код египатског фараона и тражи да се ослободе Израелци, Мојсије је питао Бога: „Ићи ћу, дакле, синовима Израеловим и рећи ћу им: ,Бог отаца ваших посла ме к вама.' Али ако ме питају које је име његово, шта ћу им одговорити?" (Излазак 3:13)

Одговор који је Бог дао Мојсију био је једноставан, али пун откривења: Бог рече Мојсију: „Ја сам ОНАЈ КОЈИ ЈЕСАМ". И рече даље: ,ако ћеш казати синовима Израеловим: онај коме је име ,ЈА ЈЕСАМ' он ме посла к вама.ʾ" (Излазак 3:14).

Ово име говори о чињеници да је Бог чисто постојање или како неки зову чиста реалност. Чиста стварност је оно што ЈЕСТЕ, али без могућности да не постоји. Другим речима, многе ствари ИМАЈУ постојање (нпр. људска бића, животиње, биљке), али само једна ствар ЈЕСТЕ постојање. Друге ствари могу да имају „бивстовање", али само Бог јесте БИВСТОВАЊЕ.

Чињеница да је Бог сам ПОСТОЈАЊЕ доводи нас до бар пет истина у вези са оним ко Бог јесте – какав тип бића Он јесте.

Прво, сам Бог је самопостојеће биће и први узрок свега осталог што постоји. Јован 5: 26 каже: „……Отац има живот у себи…". Павле је проповедао: „Нити прима службу од људских руку, нити има потребу за чим, пошто сам даје свима живот и дах и све" (Дела 17:25).

Друго, Бог је неопходно биће. Неопходно биће је оно чије непостојање није могуће. Само Бог је неопходно биће; сва друга бића су зависна бића, тј. не могу да постоје. Међутим, ако Бог не би постојао, онда не би постојало ни ништа друго. Он сам је неопходно биће, путем којег све друго тренутно постоји- чињеница коју цитира Јов: „Кад би само на себе мислио и себи дух и дах свој узео, ођедном би свако тело изгинуло и човек би се у прах претворио″ (Јов 34:14-15).

Треће, Бог је лично биће. Реч лично у овом контексту не означава личност (нпр. смешан, непосредан итд); уместо тога, значи „имати намеру". Бог је биће сврхе које има вољу, ствара и усмерава догађаје по Његовој мери. Пророк Исаија је написао: „Памтите оно што је од старине било, јер сам ја Бог, другог Бога нема. Ја сам Бог, и нико није као ја. Од почетка јављам шта ће бити, унапред јављам шта се још није збило. Ја говорим: Одлука ће моја остати, сву ћу вољу своју извршити!″ (Исаија 46:9-10).

Четврто, Бог је троједино биће. Ова истина је мистерија, ипак Библија говори о овој чињеници. Библија јасно говори да постоји само један Бог: „Чуј, Израелу! Господ је, Бог наш, једини Госпођ″ (Поновљени закон 6:4). Али, Библија говори и да постоји множина у вези Бога. Пре него што се Исус успео на небо, заповедиио је својим ученицима. „Зато идите И начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа" (Матеј 28:19).

Обратите пажњу на једнину „имена" у овом стиху; не помиње „имена" која би говорила о три бога. Постоји једно име које припада трима Особама које чине Бога.

Библија на више места јасно назива Оца Богом, Исуса Богом и Светог Духа Богом. На пример, чињеница да Исус само по себи постоји и да је први узрок свега наводи се у првим стиховима еванђеља по Јовану: „Све је кроз њу постало и ништа што је постало није постало без ње. У њој беше жиовт И живот беше светлост за људе″ (Јован 1:3-4). Библија, такође, говори да је Исус неопходно биће; „И Он је пре свега и све у Њему има своје постојање" (Колошанима 1:17).

Пето, Бог је биће љубави. На исти начин на који многе ствари могу да постоје, али само једна ЈЕСТЕ постајање, људи и друга жива бића могу да поседују и искусе љубав, али само једна ствар може да БУДЕ љубав. Прва Јованова 4:8 даје једну једноставну онтолошку изјаву: „Бог је љубав"

Шта је Бог? Бог је једини који може да каже: „Ја сам онај који јесам". Бог је чисто постојање, самопостојан и извор свега другог што има постојање. Он је једино неопходно биће, има сврху, личан је и поседује и јединство и разноврсност.

Бог је, такође, љубав. Он те позива да га тражиш и да откријеш љубав коју има за тебе у својој Речи и у животу свог Сина, Исуса Христа, оног који је умро за твоје грехе и створио начин за тебе да, са Њим, живиш у вечности.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Бог?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries