settings icon
share icon
Питање

Шта је вечни живот?

srpski
Одговор


Када Библија говори о вечном животу, то се односи на Божји дар који можемо да имамо само „у Исусу Христу, нашем Господу" (Римљанима 6:23). Овај дар је у супротности са „смрћу" која је природна последица греха.

Дар вечног живота долази онима који верују у Исуса Христа, који је сам „васкрсење и живот" (Јован 11:25). Чињеница да је овај живот „вечан" указује на то да је то вечни живот — он траје и траје и траје, до без краја.

Погрешно је, међутим, посматрати вечни живот само као бескрајни низ година. Уобичајена новозаветна реч за „вечно" је аиóниос, која носи идеју квалитета као и квантитета. У ствари, вечни живот уопште није повезан са „годинама", јер је независан од времена. Вечни живот може да функционише изван времена, као и унутар времена.

Из тог разлога, вечни живот се може сматрати нечим што хришц́ани сада доживљавају. Верници не морају да „чекају" вечни живот, јер то није нешто што почиње када умру. Напротив, вечни живот почиње оног тренутка када особа покаже веру у Христа. То постаје наша садашња сопственост. Јован 3:36 каже: „Ко верује у Сина има живот вечни. …" Имајте на уму да верник „има" (садашње време) овај живот (глагол је презент и у грчком). Сличне конструкције садашњег времена налазимо у Јовану 5:24 и Јовану 6:47. У фокусу вечног живота није наша будуц́ност, вец́ наш садашњи положај у Христу.

Ово животворно знање о Оцу и Сину је истинско, лично знање, а не само академска свест. На Судњем дану биц́е неких који су тврдили да су Христови следбеници али никада нису имали однос са Њим. Њима, Исус ц́е рец́и: „ Никада вас нисам упознао; одлазите од мене ви који чините безакоње!" (Матеј 7:23). Апостол Павле је себи поставио за циљ да упозна Господа, и то познавање је повезао са васкрсењем из мртвих: „ да познам њега (Христа) и силу његовога васкрсења, и учешће у његовим страдањима, саображавајући се његовој смрти " (Филипљанима 3:10–11).

У Новом Јерусалиму, апостол Јован је видео реку која тече од „престола Божијег и Јагњетовог" и „ са обе стране реке дрвеће живота које. . . . А лишће тог дрвећа је за исцељење народима" (Откривење 22:1–2). У Едемском врту смо се побунили против Бога и био нам је забрањен доступ дрвету живота (Постање 3:24). На крају, Бог милостиво врац́а наш доступ дрвету живота. Овај доступ је омогућен кроз Исуса Христа, Јагњета Божјег које узима на себе грех света (Јован 1:29).

Управо сада, сваки грешник је позван да упозна Христа и добије живот вечни: „ И ко жедни нека дође, ко хоће нека узме воду живота бадава " (Откривење 22:17).

Како можеш да знаш да имаш вечни живот? Пре свега, признај свој грех пред светим Богом нашим. Затим прихвати то Божију одредбу Спаситеља у своје име. „Свако ко призове име Господње биц́е спасен" (Римљанима 10:13). Исус Христос, Син Божији, умрије за ваше грехе, и васкрсе трец́и дан. Верујте у ову добру вест; верујте Господу Исусу као свом Спаситељу, и биц́ете спасени (Дела 16:31; Римљанима 10:9-10).

Јован то тако једноставно каже: „Бог нам је дао живот вечни, а овај живот је у његовом Сину. Ко има Сина има живот; ко нема Сина Божијег, нема живота" (1. Јованова 5:11–12).

Хоw цан yоу кноw тхат yоу хаве етернал лифе? Фирст оф алл, цонфесс yоур син бефоре оур холy Год. Тхен аццепт Год'с провисион оф а Савиор он yоур бехалф. "Еверyоне wхо цаллс он тхе наме оф тхе Лорд wилл бе савед" (Романс 10:13). Јесус Чрист, тхе Сон оф Год, диед фор yоур синс, анд Хе росе агаин тхе тхирд даy. Белиеве тхис гоод неwс; труст тхе Лорд Јесус ас yоур Савиор, анд yоу wилл бе савед (Ацтс 16:31; Романс 10:9 –10).

Јохн путс ит со симплy: "Год хас гивен ус етернал лифе, анд тхис лифе ис ин хис Сон. Wхоевер хас тхе Сон хас лифе; wхоевер доес нот хаве тхе Сон оф Год доес нот хаве лифе" (1 Јохн 5:11–12).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је вечни живот?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries