settings icon
share icon
Питање

Шта је то црква?

srpski
Одговор


Многи људи данас сматрају да је црква грађевина. Ово није библијско разумевање цркве. Реч црква долази од грчке речи "Еццлесиа" која се дефинише као "заједница,” или “они који су позвани.” Корен речи “црква” не означава грађевину већ људе. Иронија је у томе да ако данас питаш људе у коју цркву иду, они ће ти рећи Баптистичку, Методистичку или неку другу деноминацију. У много случајева под тим они подразумевају зграду или деноминацију. Прочитај Римљанима 16:5: "…исто поздравите цркву која је у њиховом дому..." Павле мисли на цркву која је у њиховој кући, не на цркву као грађевину, веч на тело верујућих.

Црква је тело Христово. Ефесцима 1:22-23 каже, "И све је покорио под Његове ноге, а Њега је дао Цркви за главу више свега; она је Његово тело, пуноћа оног који све испуњава у свему." Тело Христово је састављено од свих верујућих од дана Пентекоста до дана Узнесења. Тело Христово обухвата два аспекта:

(1) универзална црква је црква коју чине сви који имају личан однос са Исусом Христом. Прва Коринћанима 12:13,14 каже, "Јер смо сви ми једним Духом крштени за једно тело, били Јудеји или Грци, били робови или слободни. И сви смо једним Духом напојени. Па ни тело није један уд, него многи." Видимо да сви они који верују су део тела Христовог. Истинска црква Божија није нека посебна зграда или деноминација. Универзална црква Божија су сви они који су примили спасење кроз веру у Исуса Христа.

(2) локална црква је описана у Галатима 1:1-2, "Павле, апостол…и сва браћа која су са мном, црквама у Галатији." Овде видмо да је у провинцији Галатији било много цркви – оно што ми зовемо локална црква. Баптистичка црква, Лутеранска црква, Католичка црква, итд. није Црква, као универзална црква – већ локална црква. Универзална црква се састоји од оних који су поверовали у Христа за спасење. Чланови универзалне цркве треба да траже зајдеништво и поуку у локалној цркви.

Да, закључимо, црква није грађевина или деноминација. Према Библији, цркава је тело Христово – сви они који су поверовали у Исуса Христа за спасење (Јован 3:16; Прва Коринћанима 12:13). Постоје чланови универзалне цркве (тела Христовог) у локалним црквама.Врати се на Српску страну

Шта је то црква?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries