settings icon
share icon
Питање

Шта је симболика крштења у води?

srpski
Одговор


Крштење у води симболизује потпуно поверење верника и потпуно ослањање на Господа Исуса Христа, као и посвећеност да живи послушно Њему. Такође изражава јединство са свим свецима (Ефесцима 2:19), тј. са сваком особом у сваком народу на земљи која је члан Христовог тела (Галатима 3:27-28). Крштење у води открива ово и много више, али оно нас не спашава. Уместо тога, спашени смо благодаћу по вери, одвојено од дела (Ефесцима 2:8-9). Крштени смо, јер је наш Господ то заповедио: „Зато идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа″ (Матеј 28:19)

Крштење у води је за вернике. Пре него што се крстимо, морамо да верујемо да смо грешници којима је потребно спасење (Римљанима 3:23). Морамо, такође, да верујемо да је Христос умро на крсту да плати за наше грехе, да је сахрањем и да је васкрсао да би нам осигурао место на небу (1. Коринћанима 15:1-4). Када се окренемо Исусу, молећи га да нам опрости грехе и да нам буде Господ и Спаситељ, ми смо наново рођени по сили Светог Духа. Наше вечно спасење је загарантовано и почињемо да умиремо себи да бисмо живели за Христа (1. Петрова 1:3-5). Тада смо, библијски гледано, квалификовани за крштење.

Крштење у води је дивна слика оног што је наш Господ учинио за нас. Како смо потпуно уроњени у воду, симболизујемо нашу сахрањеност са Господом; крштени смо у Његову смрт на крсту и нисмо више робови себи или греху (Римљаима 6:3-7). Када устанемо из воде, ми смо симболично васкрсли – устали за нови живот у Христу да бисмо били са Њим заувек, рођени у породицу нашег Бога пуног љубави (Риимљаима 8:16). Крштење у води, такође, илуструје духовно очишћење које доживимо када смо спашени; као што вода чисти тело, тако Свети Дух чисти наша срца када верујемо Христу.

Чињеница да крштење у води није предуслов за спасење најбоље се види на примеру спашеног човека који није био крштен у води – криминалца на крсту (Лука 23:39-43). Овај самопрокламовани грешник признао је Исуса као свог Господа док је умирао на крсту поред Њега. Лопов је затражио спасење и греси су му били опроштени. Иако никада није доживео водено крштење, у том моменту он је био духовно крштен у Христову смрт, а затим је био уздигнут до вечног живота по сили Христове речи (Јеврејима 1:3).

Хришћани треба да се крсте због послушности и љубави према нашем Господу Исусу (Јован 14:15). Водено крштење потапањем је библијски метод, због свог симболичног представљања Исусове смрти, сахране и васкрсења.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је симболика крштења у води?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries