settings icon
share icon
Питање

Шта је друштво за издавање трактата и Библије „Кула Стражара"?

srpski
Одговор


Друштво за издавање трактата и Библије „Кула стражара" је организација коју воде вође Јеховиних сведока. Ово друштво основано је 1886. године и тренутно се налази у Бруклину, Њу Јорк. „Кула стражара" има огромну контролу над својим члановима и отишла је толико далеко да је произвела сопстени превод Библије који се зове „Нови светски превод". Друштво је променило неколико председника од свог оснивања и позиционирало се као главни ривал еванђеоском хришћанству. Иако тврди да је легитимни следбеник Бога Јехове,„Кула стражара" пориче, а чак је и против неколико основних доктрина историјске хришћанске вере.

На почетку, „Кула стражара" греши у једном од најбитнијих од свих религиозних питања: Ко је Исус Христос? Друштво„Кула стражара" подучава да је Исус Христос прво створење Бога Јехове, а не отелотворени Бог како Библија јасно подучава (Титу 2:13; Колошанима 2:9). На тај начин, они виде Христа као створење, уместо да, са правом, признају Његово место као Створитеља свих ствари (Колошанима 1:16-17; Јован 1:1-3). Они су поновили грешку аријанизма, који је хришћанска црква прогласила јересом на Никејском сабору и које се лако може оповргнути читањем Светог писма.

Од самог почетка, „Кула стражара" пориче библијско учење тројединог Бога (једно Биће које постоји као три једнаке, вечне Личности) и каже да је Бог хришћанства сатанска кривотворина. Чарлс Тезе Расел, оснивач Јеховиних сведока и бивши председник друштва, је чак говориио о хришћанском концепту Бога као о „самом ђаволу". Бог „Куле стражаре" није библијски Бог и стога није у стању да спаси људе од њиховог греха.

Покушавајући да оправда своје доктрине путем библијске егзегезе, друштво је произвело сопствени превод Библије 1961. године. Јеховини сведоци сматрају овај превод, познат као „Нови светски превод" јединим верним тумачењем библијског текста. Овај превод је јединствен због тога што је први намерни, систематски напор да се произведе потпуна верзија Библије, уређена и ревидирана ради посебне сврхе усаглашавања са доктрином једне групе. Грчки стручњаци свих теолошких области су стално критиковали овај превод као непрецизно тумачење кључних библијских одломака.

Покојни др. Брус Мецгер, некадашњи профессор новозаветног језика на Теолошком факултету Принстон и аутор неколико цењених књига на тему текстулног критицизма је рекао: „Јеховини сведоци су укључили у своје преводе Новог завета неколико сасвим погрешних тумачења грчког". Др. Роберт Каунтес, који је направио докторску дисертацију Новог светског превода каже да је превод „Куле стражаре" "јако неуспешан у томе да спречи доктринарна питања да утичу на превод. На њега се мора гледати као на радикално пристрасно дело. У неким тачкама је чак и непоштено."

Додатни разлог да за одбацивање тврдњи друштва је И њихова дуга историја лажних пророштава. „Кула стражара" је, током бројних прилика, предвидела крај света, а најскорији датуми били су 1940. 1950. и 1975. Њихова лажна пророштва су очигледно лажи, с обзиром на њихову тврдњу да су „истински гласноговрник Бога на земљи у датом времену". Историја лажних пророштава друштва је у јарком контрасту са стандардима истинског пророка: „Шта би пророк рекао у име Господње, па се не збуде и не наврши се, то је реч које није рекао Господ; него је из охолости рекао онај пророк, не бој га се" (Поновљени закон 18:22).

Штавише, „Кула стражара" забрањује војну службу, слављење празника и клањање националној застави. Подстицај за ове забране је укорењен у лажној тврдњи да су они ексклузивно организована скупима Јеховиних људи. „Кула стражара" гледа на ове праксе као на средство Сатане да људе удаље од Јехове. „Кула стражара" види „светски систем" (сваку активност која није повезана са „Кулом стражаром") као повезаним са Сатаном, па самим тим и забрањен.

Ово укључује и чин трансфузије крви,за који „Кула стражара" погрешно мисли да је забрањен у Библији. „Кула стражара" је изјавила да је транфузија крви „може да се заврши тренутним и краткотрајним продужењем живота, али по цену вечног живота посвећеног хришћанина". Друштво погрешно сматра да се библијска забрана једења крви (Постање 9:4; Дела 15:28-29) наставља све до модерне праксе давања крви, што је забрана, која је у пракси, коштала живота многе Јеховине сведоке, чак и њихову децу.

Упркос сталним лажним пророчанствима, изолације сопственог народа и срамног погрешног превођења Библије ради оправдавања сопствене теологије, ово друштво наставља да броји нове обраћенике сваке године. Библијски верни хришћани имају задатак да буду спремни да порекну ове грешке путем здраве доктрине (Титу 1:9). Као што нам Јуда говори, морамо да се „боримо за веру која је једном заувек предана светима" (Јуда 3).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је друштво за издавање трактата и Библије „Кула Стражара"?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries