settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о рату?

srpski
Одговор


Многи људи праве грешку верујући да када Библија каже, “Не убиј ,” да се то односи и на рат. Међутим, када Библија каже, “Не убиј” (Друга Мојсијева 20:13), реч убиј на Јеврејском буквално значи “намерно, убиство друге особе са предумишљајем, злонамерно.” Бог често заповеда Израелцима да иду у рат против других нација (Прва Самуилова 15:3; Исус Навин 4:13). Бог је заповедао да се изврши смртна казна за бројна кривична дела (Друга Мојсијева 21:12; 21:15; 22:19; Трећа Мојсијева 20:11). Тако да, Бог није против убијања у свим околностима, већ је против злонамерног убиства са предумишљајем. Рат никада није нешто добро, али понекад је неопходан. У свету испуњеном грешним људима (Римљанима 3:10-18), рат је неизбежан. Понекад једини начин да се грешни људи спрече да почине још веће зло је да се крене у рат против њих.

Рат је ужасно нешто! Рат је увек последица греха (Римљанима 3:10-18). У Старом завету, Бог је наредио Израелцима: “Освети синове Израелове на Мадијанцима” (Четврта Мојсијева 31:2). Види исто и Пету Мојсијеву 20:16-17: “А у градовима ових народа, које ти Господ Бог твој даје у наслдство, не остави у животу ни једне душе живе. Него их затри сасвим—Хетеје, и Амореје и Ханенеје и Ферезеје, и Јевеје, и Јевусеје, као што ти је заповедио Господ Бог твој.” Друга Мојсијева 17:16 изјављује: “И рече: што се рука беше подигла на престо Господњи, Господ ће ратовати на Амалика од колена до колена." Исто Прва Самуилова 15:18, “Иди побиј грешне Амалике, и војуј на њих док их не истребиш.” Тако да је очигледно да Бог није против рата. Исус је увек у савршеном складу са Оцем (Јован 10:30), тако да не можемо да користимо аргумент да је рат био Божија воља једино у Старом завету. Бог се не мења (Малахија 3:6; Јаков 1:17).

Исусов други долазак је изван сваке мере пун насиља. Откривење 19:11-21 објављује: “И видех отворено небо, и види, бео коњ и који седи на њему зове се Верни и Истинити, и он суди и ратује по правди. Очи су му ватрени пламен, а на глави му многе круне, са написаним именом које нико не зна осим Њега. И беше обучен у хаљину натопљену крвљу, и његово име зове се Реч Божија. А небеске војске на белим коњима, обучене у бело, чисто платно, пратиле су га. И из његових уста изађе оштар мач–да њим побије многобошце. И он ће им бити пастир са гвозденом палицом; и он ће газити муљару љутог вина гнева Бога Сведржитеља. Он има на хаљини и на свом бедру написано име: ЦАР ЦАРЕВА И ГОСПОДАР ГОСПОДАРА. И видех једног анђела где стоји на сунцу, и повика веома гласно говорећи свим птицама које лете посред неба: дођите и скупите се на велику Божију гозбу, да једете меса царева и меса војвода и меса силних и меса коња и оних који на њима седе, и меса свих слободњака и робова и малих и великих. И видех звер и цареве земаљске и њихове војске скупљене да зарате с оним што седи на коњу и с његовом војском. И звер би ухваћена и с њом лажни пророк који је пред њом учинио чудне знаке, којма је довео у заблуду оне што примише жиг звери и оне што се клањају њеном лику; обоје беху живи бачени у ватрено језеро које гори од сумпора. Остали пак беху побијени мачем који изађе из уста онога што сеђаше на коњу, и све птице наситише се меса њихова.

Била би грешка да кажемо да Бог никада не подржава рат. Исус није пацифиста. У свету пуном злих људи, рат је понекад неизбежан да би се спречило веће зло. Да Хитлер није био поражен у Другом Светском Рату, колико милиона Јевреја би још било побијено? Да се није водио Грађански Рат, колико дуго би још Африканци Америчког порекла патили као робови? Треба да се подсетимо да своју веру треба да заснивамо на Библији, а не својим емоцијама (Друга Тимотеју 3:16-17).

Књига Проповедника 3:8 објављује: “Има… време кад се љуби и време кад се мрзи: време рату и време миру. У свету испуњеном грехом, мржњом и злом,(Римљанима 3:10-18), рат је неизбежан. Неки ратови су “праведнији” од других, али су сви ратови последица греха. Хришћани не треба да желе рат, али не треба да се супротстављају властима којима је Бог дао ауторитет над њима (Римљанима 13:1-4; Прва Петрова 2:17). Најважнија ствар коју можемо да учинимо током рата је да покажемо Божију мудрост нашим вођама, да се молимо за сигурност наше војске, да се молимо за брзо решавање конфликта и да се молимо за минималне последице – са обе стране конфликта (Филипљанима 4:6-7).Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о рату?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries