settings icon
share icon
Питање

Да ли је жеља за смрћу погрешна?

srpski
Одговор


Многи људи који пате од болести у задњим фазама, болних стања или интензивне туге или емотивног бола су се питали да ли можемо да тражимо од Бога да узме наше животе. Да ли је ово облик самоубиства? Да ли ће нас Бог одвести на небо уколико се молимо да умремо? Питање које се поставља је и да ли је таква молитва грешна.

Жеља да се побегне од патње, било емотивне или физичке је стање својствено људима. Чак се и Исус Христос молио: „Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе ова чаша; али не како ја хоћу него како ти" (Матеј 26:39). Овде је човечност говорила из Исуса. Исус је знао шта Га чека на крсту, али обрати пажњу да се Он потчинио Божијој вољи. У свему, Исус се потчињавао Очевој вољи (Јован 5:30). У врту, Исус је доказао да постоје времена када је неопходно патити и Он је, својевољно, патио јер је то била Очева воља.

Као верници увек треба да се молимо,„Нека буде твоја воља". Нико од нас неће умрети пре него што за то дође време. Давид указује на ту истину да је Бог испланирао све наше дане и да их ништа неће скратити ван Божије воље:„ И у књизи твојој сви су записани били дани судбине моје"(Псалам 139:16). Уместо да се молимо да умремо, боље је молити се за Божију снагу и благодат да нас одржи у каквој год патњи да се налазимо и верујемо Богу да одреди време и детаље наше смрти.

Патње је тешка, а некада је најтежи део разумети зашто. Патња даје понизност, а ми не волимо да будемо понизни, слаби или да зависимо од других. Али када се запитамо: Зашто ја, Господе"?, одговор можда једноставно буде: „Зашто не ти?". Када наново рођени верник пати на овој земљи, Бог има сврху за ту патњу. Његови планови и сврха су савршени и свети, као што је и Он савршен и свет. Псалмиста нам каже: „Пут је Божији савршен" (Псалам 18:30). Ако су Божији планови савршени, онда можемо да верујемо да шта год Он ради – И шта год Он дозвољава – је такође савршено. Ово нама можда не изгледа могуће, али наши умови нису Божији ум, као што нас подсећа у Исаиији 55:8-9.

Апостол Павле патио је од „трна у телу" – нека патња која није објашњена у Библији – и три пута је молио Господа да уклони тај трн. Али Бог, који је могао да олакша Павлову патњу у тренутку, изабрао је да не уради тако. Он је подсетио Павла да је тај „трн" ту да постане толико поносан и да се не би „понео због неизмерних откривења", да га спречи да се узвисује. Али, Бог није оставио Павла беспомоћним да сам пати. Бог му је ставио до знања да је благодат која му је дата била „довољна" и да ће се Бог прославити кроз Павлово ослоњање на Његову силу да га одржи. Павлов одговор на ове истине био је да му је драго због његове крхкости и патњи, јер у њима се Бог прославља када се показује чудо Његове силе и снаге (2. Коринћанима 12:7-10). Стога, уместо да тражимо да бежимо од патњи било које врсте кроз смрт, треба да зависимо од Бога и одмарамо се у Њему. Његова сврха у патњи увек ће донети Њему славу и бити на обиље благослова нама.

Када смо под интензивним притиском патње, понекад осећамо како не можемо више даље. Али Бог нас подсећа да нема патње или искушења које сналазе вернике, а да неко већ то није прошао пре нас. Други верници су искусили бол који модерна медицина није могла да уклони. Други верници су искусили прогонство и гнусне смрти од руке оних који мрзе Бога. Други верници били су усамљени и напуштени; неки су били у затвору због свог сведочанства. Тако да сигурно нисмо сами. Али Бог је увек веран и неће дозволити да патимо или будемо тестирани изнад оног што можемо да поднесемо и он ће сигурно створити услове за престанак да бисмо могли да поднесемо (1. Коринћанима 10:13).

На крају, да одговоримо на питање да ли је грешно молити се за смрт,„ А све што не потиче од вере mdash; грех је" (Римљанима 14:23). Другим речима, ако наш унутрашњи човек каже да је то грех, онда је то грех. Постоји такође библијских стих који каже; „Ко, дакле, зна да чини добро, а не чини, грех му је" (Јаковљева 4:17). Постоји само један грех који нас држи подаље од неба, а то је грех одбацивања Господа Исуса Христа као спаситеља. Али, молити се Богу да нам дозволи да умремо може да буде грех, јер тиме показујемо недостатак вере. Боља молитва би била: „Боже, обећао си да ћес ме одржати кроз ово искушење. Молим те да олакшаш моју патњу или обезбедиш излазак из овог. Али, у свему, нека буде Твоја, а не моја воља. Амин."

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је жеља за смрћу погрешна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries