settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћанин сме да игра видео-игре?

srpski
Одговор


Последњи делови Библије написани су пре 2000 година, па она не говори директно о овој теми. Али њени принципи који се односе на најбоље искоришћено време вреде и данас. Када нам Бог показује да нека активност контролише наше животе, треба да престанемо с њом на неко време. Тако можемо да "постимо" од хране, филмова, телевизије, музике, видео-игара и свега што нам одвлачи пажњу од служења Богу и његовом народу. Иако ове ствари саме по себи нису лоше, у једном тренутку могу да постану идол који ће нас одвући од наше прве љубави (Колошанима 3:5; Откривење 2:4). Следи неколико принципа о којима треба размислити, било да се ради о видео-играма, телевизији, филмовима или нечем другом.

1. Да ли ће ме видео-игре изградити или само забавити? Да ли ће играње видео-игара изградити твоју љубав према Богу, знање о њему и службу другима? „Све је дозвољено, али није све на корист; све је дозвољено, али све не назиђује" (1. Коринћанима 10:23-24, Римљанима 14:19). Када нам Бог даје време за опуштање, треба да нађемо активности које ће нас подигнути и у којима ћемо уживати. Да ли изабиремо допуштене или пожељне активности? Када имамо избор између доброг, бољег и најбољег, треба да изаберемо најбоље (Галатима 5:13-17).

2. Да ли је играње видео-игара послушност мојој или Божијој вољи? Божија воља за његову децу може да се сажме у његовој највећој заповести: „’Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свом мишљу својом’, и ’Љуби ближњега свога као самог себе’“ (Лука 10:27). Наша воља је загађена грехом. Пошто смо спасени од својих себичних жеља, треба да предамо своју вољу (Филипљанима 3:7-9). Божија воља преображава нашу вољу (Псалам 143:10). С временом, његове жеље за нас постају и наше најдубље жеље.

Многи људи верују да је Божија воља синоним за досаду и понижење. За њих је то слика монаха у осамљеном манастиру или старог озлојеђеног црквеног домара. Али, то није баш тако. Најсрећнији људи, пуни авантуристичког духа, управо су они који следе Божију вољу. Читајући биографије хероја као што су Хадсон Тејлор, Ејми Кармикаел, Кори Тен Бум и Џорџ Милер шватићете да је то истина. Ови свети људи су се суочавали са проблемима које им је правио овај свет, ђаво и њихово тело. Нису имали много материјалних добара, али је Бог кроз њих учинио силна дела. Његова воља се само на први поглед чини немогућом и сувише светом, али Бог даје снагу да је испунимо и уживамо у њој. “Хоћу чинити вољу Твоју, Боже мој” (Псалам 40:8а; види Јеврејима 13:21).

3. Да ли видео-игра прославља Бога? Неке видео-игре глорификују насиље, разврат и глупе одлуке (нпр. испао сам из трке, па ћу да слупам ауто). Активности хришћана треба да прославе Бога (1. Коринћанима 10:31) и да нам помогну да узрастемо у познању Христа и његове милости.

4. Да ли ће ме видео-игре оспособити за чињење добрих дела? „Ми смо, наиме, његово дело, у Христу Исусу створени за добра дела, која је Бог унапред приправио - да у њима живимо" (Ефесцима 2.10; види и Титу 2:10-14 и 1. Петрова 2:13). Лењост и себичност прете циљу коју Бог има за нас, а то је да чинимо добра дела другима (1. Коринћанима 15:58; види и Галатима 6:9-10).

5. Да ли се у игрању видео-игара показује самоконтрола? Много људи је рекло да видео-игре могу да постану зависност или чак опсесија. У хришћанском животу нема места таквим стварима. Апостол Павле упоређује хришћански живот са тркачем који дисциплинује своје тело како би освојио награду. Хришћани имају бољу мотивацију да контролишу себе, а то је вечна награда на небу (1. Коринћанима 9:25-27).

6. Да ли ће видео-игре оправдати утрошено време? Једног дана положићеш рачун како си користио време. Сати проведени у само једној игри тешко могу да се назову добро искоришћеним временом. „Пазите, дакле, брижљиво како живите, - не као немудри, него као мудри, искоришћавајући време, јер су дани зли. Зато не будите неразумни, него разумејте шта је воља Господња“ (Ефесцима 5:15-17). „Да преостало време живота у телу не проживите више по људским пожудама него по Божијој вољи“ (1. Петрова 4:2; види и Колошанима 4:5, Јаков 4:14 и 1. Петрова 1:14-22).

7. Да ли пролази тест Филипљанима 4:8? “Уосталом, браћо, што год је истинито, што год је часно, што год је праведно, што год је чисто, што год љубазно, што год је на добру гласу, ако је каква врлина, ако је каква похвала, на то мислите" (Филипљанима 4:8). Када играш видео-игре, да ли си усредсређен на духовне или световне ствари?

8. Да ли се играње видео-игара уклапа у сврху мог живота? Апостол Павле је написао да ће у последње дане људи бити такви „који више воле сласти него Бога“ (2. Тимотеју 3:4). Западна култура се уклапа у ову слику. Ми волимо да се играмо. Нехришћани постају зависни од филмова, спорта и музике јер немају већег циља него да уживају у животу док не умру. Али оваква забава не може заиста да задовољи човека (Проповедник 2:1). Када и хришћани постану зависни од истих ствари, да ли можемо да кажемо да показујемо нови живот „усред поквареног и наопаког рода, међу којима светлите као звезде у свету" (Филипљанима 2:15)? Или само доказујемо да се не разликујемо много од осталих и да Христ није учинио наше животе битно другачијим.

Апостол Павле је сматрао познавање, послушност и љубав према Богу својим приоритетом. “Ја у ствари и сада све сматрам за штету према преважном познању Христа Исуса, Господа свога, због кога све изгубих и све сматрам за смеће, да бих Христа добио […] да познам њега и силу његовога васкрсења, и учешће у његовим страдањима, саображавајући се његовој смрти” (Филипљанима 3:7-10). Да ли ће играње видео-игара показати моју љубав према Богу, или према стварима овог света? (1. Јованова 2:15-17)

9. Да ли ће играње видео-игара помоћи да будем усредсређен на вечност? Хришћани који су верни на земљи имају наду да ће бити награђени у небу (види Матеј 6:19-21 и 1. Коринћанима 3:11-16). Будемо ли усредсређени на вечност уместо на пролазна земаљска задовољства, све што имамо подредићемо служби Богу, укључујући и време (Колошанима 3:1-2; 23-24). Ако нам имовина или активности одузму вечну награду, у чему је онда њихова вредност (Лука 12:33-37)? Хришћани обично покушавају да служе и Богу и својим жељама. Али Исус је јасно рекао: „Нико не може служити двојици господара“ (Матеј 6:24). Бог нам пружа задовољство и у раду и у одмору (Проповедник 5:19; Матеј 11:28-29; Колошанима 3:23-24). Морамо да пронађемо равнотежу између рада и рекреације. Када одвојимо време за одмор као што је то чинио Исус (Марко 6:31), требало би да се определимо за активност која ће нас изграђивати.

Не поставља се питање да ли могу да играм видео-игре, већ да ли су оне најбољи избор. Да ли ће ме то изградити, показати љубав према мом ближњем и прославити Бога? Треба да тражимо активности које су добре, а не оне које су допуштене. Следи Бога свим срцем куд год те води. Припремај се за вечност. Када се будемо сусрели са Исусом, свака жртва коју смо поднели изгледаће безначајно.Врати се на Српску страну

Да ли хришћанин сме да игра видео-игре?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries