settings icon
share icon
Питање

Да ли је понављање молитве испразно понављање?

srpski
Одговор


Исус је рекао у Проповеди на гори: „ А када се молите, не говорите много као многобошци; јер мисле да ће због многих речи бити услишени (Матеј 6:7). Израз не говорите много значи да не користимо „празане” или „бескорисне” речи. Исус упозорава да понављање безвредних фраза у нашим молитвама нец́е помоц́и да их Бог чује. Наш Небески Отац се не бави бројањем речи, поетским изразима или мантрама; Он жели „истину у унутрашњем биц́у“ (Псалам 51:6).

Исус истиче да је употреба речи или фраза које се понављају „многобожачка “ или „паганска“ пракса и да не би требало да буде део хришц́анске молитве. Наше молитве би требале више да личе на кратку, једноставну молитву Илије на планини Кармел, а мање на продужене, поновљене молитве Валових пророка (видети 1. Царевима 18:25–39).

Када се молимо, ми разговарамо са Богом и обожавамо га. То је као разговор, од срца. Многе религије — укључујуц́и неке гране хришц́анства — имају молитве које се уче напамет и се саветује да се понављају изнова и изнова. Неке цркве чак иду тако далеко да захтевају од својих чланова да рецитују одређену молитву одређени број пута како би се ослободили греха. Ово је паганизам и сујеверје; такве формулиране молитве су „испразна понављања“ којима није место у цркви. Исус је вец́ једном заувек искупио наше грехе (Јеврејима 10:10), и ми можемо храбро приступати престолу благодати заслугом Христове жртве (Јеврејима 4:15–16), а не због наших „многих речи“ (Матеј 6:7).

Лако је бити ухвац́ен у испразно понављање, понављајуц́и исте речи у нашим молитвама уместо да размишљамо о њима и да допустимо да дођу из срца. Требало би да будемо усредсређени на Бога у молитви и да Га поштујемо од срца. У Исаији 29:13, Бог каже: „ Што се овај народ приближује устима својим и уснама својим поштује ме, а срце им далеко стоји од мене…”

Исусово упозорење против изпразног понављања значи да треба да избегавамо испразне или бесмислене речи и понављање у нашим молитвама. Понављање испуњава време, али то не доказује нашу оданост или вец́е шансе да нас Бог чује. Требало би да научимо нашу децу у раном детињству да се моле на природан, разговоран начин, са поштовањем према Ономе коме се обрац́ају.

Бити упоран у молитви није исто што и користити испразна понављања. Нема ничег лошег да се молимо за исту ствар више пута (видети 2. Коринц́анима 12:8). На крају крајева, Исус нас је учио да треба „увек да се молимо и да не одустајемо“ (Лука 18:1). Али се подразумева да су наше молитве из срца, спонтане и да одају почаст Богу, а не да су понављање речи које је неко други написао.

Библија нас учи да се молимо у вери (Јаков 1:6), у директном обрац́ању Богу (Матеј 6:9) и у Исусово име (Јован 14:13). Своје молитве треба да приносимо са поштовањем и понизношц́у (Лука 18:13), са истрајношц́у (Лука 18:1) и у потчињавању Божјој вољи (Матеј 6:10). Библија нас учи да избегавамо молитве које су лицемерне, осмишљене да их чују само људи (Матеј 6:5), или да се ослањамо на узалудна понављања (Матеј 6:7).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је понављање молитве испразно понављање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries