settings icon
share icon
Питање

Шта се подразумева под стеном у Матеју 16:18?

srpski
Одговор


Води се жустра дебата да ли је „стена" на којој ће Христос изградити своју Црвку сам Петар или Петрово исповедање да је Исус „Христос, Син Бога живога" (Матеј 16:16). Поштено говорећи , нема начина да будемо потпуно сигурни које гледиште је тачно. Граматичка конструкција дозвољава и једно и друго гледиште.

Прво гледиште је да је Исус изјавио да ће Петар бити „стена" на којој ће Он изградити своју цркву. Исус се изгледа игра са речима, „Ти си Петар (петрос) и на овој стени (петра), изградићу своју цркву". Пошто Петрово име значи „стена" и Исус ће изградити своју цркву на једној стени – изгледа да Христос повезује ове две речи. Бог обилато користи Петра у оснивању цркве. Петар је био тај који је први објавио еванђеље на дан Педесетнице (Дела 2:14-47). Петар је такође био присутан када су Самарићани први примили Светог Духа (Дела 8:14-17) и он је први пренео еванђеље многобошцима (Дела 10:1-48). На неки начин, Петар је био камен „темељац" цркве.

Друго популарно тумачење стене је да Исус није мислио на Петра, већ на Петрово исповедање вере у 16. стиху: „Ти си Христос, Син живога Бога". Исус никад није експлицитно подучавао Петра нити друге ученике о пуноћи Његовог идентита и Он је признао да је Бог суверено отворио Петрове очи и открио му ко је заправо Исус. Његово исповедање Исуса као Божијег Сина потекло је из њега, као изјава из срца и резултат Петрове личне вере у Христа. Управо је та лична вера у Христа истинско обележје верника. Петар исповеда ову истину у 1. Петровој 2:4: „Прилазите к њему, живом камену, који су, додуше,људи одбацили, али је пред Богом изабран и драгоцен, па се и сами као живо камење узиђујте у духовни дом, у свето свештенство, да посредством Исуса Христа принесете духовне жртве које су Богу угодне".

После Петровог исповедања, Исус изјављује да је Бог открио ову истину Петру. Реч за „Петар" Петрос значи „мали камен" (Јован 1:42). Исус је онда употребио сличну реч петра, која значи „камен темељац". Иста реч користи се у Матеју 7:24,25 када Исус описује стену на којој мудри људи граде своју кућу. Сам Петар користи исти опис у својој првој посланици: црква је изграђена на бројним малим петрос„живом камењу" (1. Петрова 2:5), које дели Петрово исповедање да је Исус Христос, Син живога Бога. Ова исповедања вере су темељ цркве.

Поред тога, Нови завет јасно ставља до знања да је Христос темељ цркве (Дела 4:11, 12; 1. Коринћанима 3:11). Погрешно је мислити да је Исус дао Петру ову привилегију. На неки начин, сви апостолиц су одиграли темељну улогу у изградњи цркве (Ефесцима 2:20), али позиција првенства резервисана је само за Христа. Христос се назива „угаоним каменом" (1. Петрова 2:6, 7; Ефесцима 2:20; Лука 20:17; Дела 4:11). Ако је Христос угаони камен, како онда Петар може да буде стена на којој је црква изграђена?

Стога, Исусове речи у Матеју 16:18 најбоље се тумаче као једноставна игра речи. Да парафразирамо „Петре, ти си, мала стена',али из твојих уста изашла је истина велика као стена која ће бити темељ цркве".

Римокатоличка црква заступа став да је Петар стена о којој је Исус говорио и онда користи то тумачење као доказ да постоји једна истинита црква. Али, као што смо видели, Петрово повезивање са стеном није једино исправно тумачење. Чак и ако је Петар стена у Матеју 16:18, то не би могло римокатоличкој цркви да да било какав ауторитет. Библија нигде не бележи да је Петар био у Риму. Библија никад не описује Петра као неког ко има ауторитет над другим апостолима или да је главни вођа ране цркве. Петар није био први папа. Порекло изворне (католичке) цркве није утемељено на учењима било Петра или неког другог апостола.Врати се на Српску страну

Шта се подразумева под стеном у Матеју 16:18?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries