settings icon
share icon
Питање

Шта је несвето тројство у последњим временима?

srpski
Одговор


Сотонина уобичајена тактика је да имитира или копира Божија дела да би био налик Богу. Оно што се обично помиње као „несвето тројство" описано у Откривењу 12 и 13 је основни пример. Свето тројство се састоји од Бога Оца, Сина (Исуса Христа) и Светог Духа. Несвето тројство се састоји од Сотоне, Антихриста и Лажног пророка. Док Свето Тројство карактерише бескрајна љубав, истина и доброта, несвето тројство је обележено дијаметрално супротним особинама као што је обмана, мржња и чисто зло.

Откривење 12 и 13 садржи пророчке одељке који описују неке од главних догађаја и особа укључених у другу половину седмогодишње невоље. Сотона је описан у Отркивењу 12:3 као „велика аждаја, црвена као ватра, са седам глава и десет рогова, а на њеним главама седам круна". Црвена боја обележава погубну и убилачки настројену личност. Седам глава симболизују седам злих царевина које је Сотона користио током историје у покушају да спречи одвијање Божијег плана. Пет царевина је већ прошло у доба када је Јован писао ово пророштво – Египат, Асирија, Вавилон, Медо-Персија и Грчка. Једно царство је било на власти у Јованово време – Римско. И коначно царство ће бити Антихристово. Седам круна представљају универзалну владавину, а десет рогова представљају поделу Антихристовог царства на десет делова, као што се види и из десет прстију на лику из Навуходоносоровог сна (Данило 2:41–43) и десет рогова „страшне" звери из Данила 7:7, 24.

Откривење 12 наводи многе битне чињенице о Сотони, поред његове природе налик на аждају. Прво, фигуративни опис „трећине звезда" које ће бити збрисане са неба говори о трећини анђела који су избачени са неба током Сотонине побуне (Откривење 12:4; упореди са: Исаија 14:12–14 анд Језекиљ 28:12¬–18). У неко време током Велике невоље, арханђел Михајло и мноштво светих анђела се боре са Сотоном и његовим демонима на небу и Сотона је заувек избачен са неба (Откривење 12:7–9). У свом покушају да спречи Божије остварење Његовог царства на земљи, Сотона се поново подиже да би уништио Јевреје, али Бог ће натриродно заштити њихов остатак негде ван Израела наредна 42 месеца (три и по године) током Велике невоље (Откривење 12:6, 13–17; Матеј 24:15–21).

Други припадник несветог тројства је Звер – или Антихрист – који је описан у Откривењу 13 и Данилу 7. У Јовановој визији, звер долази са мора, које Свето писмо обично користи у вези са нејеврејским народима. Он има у том опису десет рогова и седам глава – баш као аждаја – што указује на везу са Сотоном. Десет рогова представљају десет седишта власти у свету која ће дати власт Антихристу (упореди са: Данило 7:7, 24). Ова јединствена светска власт ће бити богохулна, крвожедна, гладна за моћи и изопачење Христовог царства које долази.

Откривење 13:3, 12, и 14 говоре да ће Антихрист бити смртно рањен негде на половини Велике невоље, али Сотона ће чудесно излечити ову рану. После овог обмањујућег излечења свет ће бити потпуно очаран Антихристом и славиће и њега и Сотону (Откривење 13:4–5). Антихрист ће бити оснажен и одбациће свако претварање да је мирни владар, прекинуће свој пакт са Јеврејима, отворено ће бацати хулу на Бога, нападаће свете и оскрнавиће обновљени Јеврејски храм (Данило 9:27; Откривење 13:4–7; Матеј 24:15).

Последњи припадник несветог тројства је Лажни пророк, који је описан у Откривењу 13:11–18. Ова друга звер долази са земље, не са мора, што вероватно говори о томе да је то неки јеврејски апостат из Израела. Јован га види као јагње са роговима и гласом аждаје (стих 11). Иако ће се представити као понизан, благ и доброћудан, рогови говоре о његовој моћи. И његов говор је од ђавола. Лажни пророк ће говорити убедљиво и варљиво да би одвратио народ од Бога и заговарао клањање Антихристу и Сотони (Откривење 13:11–12). Лажни пророк ће бити у стању да почини велике знаке и чуда, укључујући и позивање ватре са неба (Откривење 13:13). Он ће издићи лик Антихриста, дати живот том лику, и захтевати од свих људи да га славе (Откривење 13:14–15). Лик звери, који ће Лажни пророк оживети ће „да учини да буду побијени сви који се не поклоне лику те звери" (стих 15).

Лажни пророк ће такође приморати сваку особу да прими жиг неке врсте да би показао своју приврженост Антихристу. Они који приме тај жиг ће признати Антихриста као Бога и потчиниће се Антихристовом плану. Прихватање жига биће неопходно да би се могла обављати куповина и продаја у светској економији. Свето Писмо каже да ће прихватање жига звери значити вечиту смрт за ту особу (Откривење 14:9–10). Свеци из доба Велике невоље ће одбити жиг и због тога ће бити прогоњени.

Сотона је анти-Бог, Звер је анти-Христ, а лажни пророк је анти-Дух. Ово несвето тројство ће прогонити вернике и обманути многе друге. Али Божије царство ће надвладати. Данило 7:21–22 каже: „Гледах, и тај рог (Антихрист) војеваше са свецима и надвлађиваше их, докле дође старац, и даде се суд свецима Вишњег, и приспе време да свеци преузму царство".

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је несвето тројство у последњим временима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries