settings icon
share icon
Питање

Шта значи бити под туђим јармом?

srpski
Одговор


Израз „јарам који је за вас туђ" је из 2. Коринћанима 6:14: „Не вуците са неверницима јарам који је за вас туђ; јер чега заједничког има праведност са безакоњем? или какву заједницу има светлост са тамом?" Друга верзија каже: „Не будите међусобно везани са неверницима".

Јарам је дрвени штап који уједињује два вола једног за други, и за терет који вуку. „Туђ јарам" је онај у коме је један во јачи од другог, или један нижи од другог. Слабији или нижи во би успорио оног јачег или вишљег, због чега би терет кривудао. Када су волови неједнаке снаге у истом јарму, не могу да обаве задатак који им је дат. Уместо да раде заједно, они раде супротно један од другог.

Павлов савет у 2. Коринћанима 6:14 је део већег предавања цркви у Коринту на тему хришћанског живота. Он их је одвраћао од неједнаког заједништва са неверницима јер су верници и неверници супротности, баш као што су светлост и тама супротности. Они једноставно немају ништа заједничко, баш као што Христ нема ништа заједничко са „Велијаром", име које на хебрејском има значење „безначајност" (ст. 15). Овде је Павле користи као да се односи на Сотону. Ради се о томе да сотона води пагански, зли, неверујући свет, баш као што се Христос одвојио од „безначајности" (15. стих). Овде то Павле користи у односу на Сотону. Идеја је да Сотона води пагански, зли, неверни свет, и да би хришћани требало да буду одвојени од тог злог света, баш као што је и Христос био одвојен од свих Сотониних метода циљева и планова. Он није учествовао у њима, није имао јединство са њима, и тако би требало да буде са следбеницима једног у односу на следбенике другог. Покушај да живимо хришћански живот са нехришћанином као нашим блиским пријатељем и савезником ће довести само до тога да идемо у круг.

„Туђ јарам" се често примењује за пословне односе. Ако хришћанин уђе у однос са необраћеном особом, то је осуђено на промашај. Они имају супротна виђења живота и морала, пословних одлука које морају да се доносе на свакодневној основи, осликаће било једно било друго виђење. Да би однос могао да функционише, једно од њх мора да напусти свој морални центар и крене ка другом. Најчешће је верник тај који је под притском да напусти своје хришћанске принципе ради зараде и напретка бизниса.

Наравно, најближе заједништво које особа може да има са другом је у браку, и тако се овај одељак начешће и тумачи. Божији план за мушкарца и жену је да постану једно тело. (Постање 2:24), толико близак однос у коме особа дословно и фигуративно постаје део оног другог. Уједињење верника и неверника значи ујединити суштинске супротности, што представља веома тежак однос.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи бити под туђим јармом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries