Како могу да верујем Богу када се суочавам са незапосленошћу, принудном наплатом или банкротством?


Питање: Како могу да верујем Богу када се суочавам са незапосленошћу, принудном наплатом или банкротством?

Одговор:
Губитак запослења и/или прихода је један од најстреснијих догађаја у животу, посебно за оне који подржавају породицу. Одузимање породичног дома или објављивање банкротства због незапослености додатно појачава страх, неизвесност и емотивни немир. Код хришћанина или хришћанке који се суочава са незапосленошћу, принудном наплатом или банкротством, могу се јавити додатне сумње у вези са Божијом добротом и Његовим обећањима да ће се бринути за своју децу. Како хришћанин треба да поступи приликом таквих катастрофичних животних догађаја? Који библијски принципи могу да се примене када је у питању губитак дома или посла или доприноса (здравствено/животно осигурање, пензија)?

Прво, важно је разумети да је Бог осмислио рад за човечанство. Рад је описан у Библији као користан, јер обезбеђује за наше потребе (Изреке 14:23; Књига Проповедника 2:24; 3:13; 5:18-19) и даје нам средства да поделимо са другима у потреби (Ефесцима 4:28). Павле подсећа вернике у Солуну да свако ко није вољан да ради, не треба да једе (2. Солуњанима 3:10) и да је он сам радио у шатору да не би био никоме терет (Дела 18:3; 2. Коринћанима 11:9). Зато, губитак запослења не треба да буде изговор за лењост и треба да се посвети пуна пажња да се нађе друго запослење што је могуће брже (Изреке 6:9-11).

Истовремено, можда неће бити могуће да се пронађе запослење, које је по плати и статусу истоветно оном које је изгубљено. У тим случајевима, хришћанин не треба да дозволи поносу да га спречи да прихвата послове у другим областима, чак и ако то значи нижи статус или мању плату, бар тренутно. Треба, такође, да будемо вољни да прихватимо помоћ од других верника и наше цркве, можда, у замену за рад који треба да се уради у домаћинствима, двориштима и згради цркве. Пружање и прихватање помоћи у тим временима је благослов онима који дају и онима који примају и приказује „закон Христов", а то је љубав једног према другом (Галатима 6:2; Јован 13:34).

Слично томе, чак и губитак породичног дома због принудне наплате или банкротства може да буде време благослова за породицу, време када родитељи и деца „збију редове" и постану свеснији своје љубави и битних ствари у животу- вера, породица и заједница – а мање усредсређени на материјалне ствари које немају никакву вечну вредност и могу да нестану у тренутку. Такође, Бог може да употреби ове околности да нас подсети на истину коју је Исус говорио у Матеју 6:19-20 и да поново усредсредимо своја срца на небеско богатство.

Изнад свега, обнављање наше вере и поверења у Божија обећања су најбитинији у периоду финансијских потешкоћа. Поново се подсећати одломака који говоре о Божијој верности према Његовој деци оснажиће и охрабриће нас у тренуцима када будућност изгледа сиво. Прва Коринћанима 10:13 нас подсећа да је Бог веран и неће нас кушати преко мере оног што можемо да поднесемо и обезбедиће излаз из искушења. Овај „излаз" можда може да значи да ће нам се, одмах, отворити врата новог и бољег посла. Такође, може да значи дужи период незапослености током којег се показала Божија верност у обезбеђивању хлеба насушног. Може да значи нови дом или може да значи живот у скученим околностима са рођацима на одређено време. У сваком случају, излаз је, у ствари, „пут кроз" искушење у коме учимо о томе како се Бог верно брине док хода са нама кроз цео тај тежак период. Када буде завршено време тестирања, наша вера биће ојачана и бићемо у стању да оснажимо друге путем нашег јаког сведочанства о Божијој верности.

English


Врати се на Српску страну
Како могу да верујем Богу када се суочавам са незапосленошћу, принудном наплатом или банкротством?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога