settings icon
share icon
Питање

Како могу да верујем Богу када се суочавам са незапосленошћу, принудном наплатом или банкротством?

srpski
Одговор


Губитак запослења и/или прихода је један од најстреснијих догађаја у животу, посебно за оне који подржавају породицу. Одузимање породичног дома или објављивање банкротства због незапослености додатно појачава страх, неизвесност и емотивни немир. Код хришћанина или хришћанке који се суочава са незапосленошћу, принудном наплатом или банкротством, могу се јавити додатне сумње у вези са Божијом добротом и Његовим обећањима да ће се бринути за своју децу. Како хришћанин треба да поступи приликом таквих катастрофичних животних догађаја? Који библијски принципи могу да се примене када је у питању губитак дома или посла или доприноса (здравствено/животно осигурање, пензија)?

Прво, важно је разумети да је Бог осмислио рад за човечанство. Рад је описан у Библији као користан, јер обезбеђује за наше потребе (Изреке 14:23; Књига Проповедника 2:24; 3:13; 5:18-19) и даје нам средства да поделимо са другима у потреби (Ефесцима 4:28). Павле подсећа вернике у Солуну да свако ко није вољан да ради, не треба да једе (2. Солуњанима 3:10) и да је он сам радио у шатору да не би био никоме терет (Дела 18:3; 2. Коринћанима 11:9). Зато, губитак запослења не треба да буде изговор за лењост и треба да се посвети пуна пажња да се нађе друго запослење што је могуће брже (Изреке 6:9-11).

Истовремено, можда неће бити могуће да се пронађе запослење, које је по плати и статусу истоветно оном које је изгубљено. У тим случајевима, хришћанин не треба да дозволи поносу да га спречи да прихвата послове у другим областима, чак и ако то значи нижи статус или мању плату, бар тренутно. Треба, такође, да будемо вољни да прихватимо помоћ од других верника и наше цркве, можда, у замену за рад који треба да се уради у домаћинствима, двориштима и згради цркве. Пружање и прихватање помоћи у тим временима је благослов онима који дају и онима који примају и приказује „закон Христов", а то је љубав једног према другом (Галатима 6:2; Јован 13:34).

Слично томе, чак и губитак породичног дома због принудне наплате или банкротства може да буде време благослова за породицу, време када родитељи и деца „збију редове" и постану свеснији своје љубави и битних ствари у животу- вера, породица и заједница – а мање усредсређени на материјалне ствари које немају никакву вечну вредност и могу да нестану у тренутку. Такође, Бог може да употреби ове околности да нас подсети на истину коју је Исус говорио у Матеју 6:19-20 и да поново усредсредимо своја срца на небеско богатство.

Изнад свега, обнављање наше вере и поверења у Божија обећања су најбитинији у периоду финансијских потешкоћа. Поново се подсећати одломака који говоре о Божијој верности према Његовој деци оснажиће и охрабриће нас у тренуцима када будућност изгледа сиво. Прва Коринћанима 10:13 нас подсећа да је Бог веран и неће нас кушати преко мере оног што можемо да поднесемо и обезбедиће излаз из искушења. Овај „излаз" можда може да значи да ће нам се, одмах, отворити врата новог и бољег посла. Такође, може да значи дужи период незапослености током којег се показала Божија верност у обезбеђивању хлеба насушног. Може да значи нови дом или може да значи живот у скученим околностима са рођацима на одређено време. У сваком случају, излаз је, у ствари, „пут кроз" искушење у коме учимо о томе како се Бог верно брине док хода са нама кроз цео тај тежак период. Када буде завршено време тестирања, наша вера биће ојачана и бићемо у стању да оснажимо друге путем нашег јаког сведочанства о Божијој верности.

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да верујем Богу када се суочавам са незапосленошћу, принудном наплатом или банкротством?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries