settings icon
share icon
Питање

Како могу ја да разумем Књигу Откривења?

srpski
Одговор


Кључ Библијског тумачења, поготово књиге Откривења, је доследност у херменеутици. Херменеутика је наука о принципима тумачења. Другим речима то је начин на који тумачимо Свето Писмо. Нормална херменеутика или нормално тумачење Светог писма означава да сем ако стих или параграф изричито не указују на то да је аутор користио фигуративни језик, текст би требало да се разуме на нормалан начин. Не бисмо требали да тражимо друга значења ако је природно значење реченице логично. Такође не треба да продуховимо Свето писмо користећи додатна значења речи или фраза када је сасвим јасно да аутор вођен Светим Духом је мислио да текст буде шваћен онако као што је написан.

Један пример је Откривење 20. Многи би приписали различита значења наводима за период од хиљаду година. Међутим, језик не показује да на било који начин период од хиљаду година треба да се швати као било шта друго, осим буквалог значења хиљадугодишњег периода.

Сасвим једноставни општи преглед Књиге Откривења пронађен је у Откривењу 1:19. У првом поглављу, подигнут и узвишен Христ говори Јовану. Христ каже Јовану: “ Напиши, дакле што си видео, што јесте и што ће бити потом”. Ствари које је Јован видео забележене су у првом поглављу. “Ствари које јесу” (које су биле у Јованово време) забележене су у поглављу 2-3 (писма црквама). Ствари “које ће се догодити” су забележене у поглављу 4-22.

Говорећи уопштено, поглавља 4-18 у Откривењу говоре о Божијем суду људима на земљи. Ови судови нису за цркву (Прва књига Солуњанима 5:2, 9). Пре него што суђење почне, црква ће бити узнесена са земље у догађају који се назива узнсење (Прва књига Солуњанима 4:13-18; Прва књига Коринћанима 15:51-52). Поглавља 4-18 описују време “Јаковлијеве невоље” – невоље за Израел (Јеремија 30:7; Данило 9:12,12:1 ). Такође представља и време када ће Бог судити неверницима због њихове побуне према Њему.

Поглавље 19 описује Христов повратак са црквом, невестом Христовом. Он побеђује звер и лажног пророка и баца их у огњено језеро. У 20. поглављу, Христ везује Сатану и баца га у амбис-пакао. Онда Христ успоставља своје царство на земљи које ће трајати хиљаду година. На крају хиљадугодишњег периода, Сатона бива поново ослобођен и он покреће побуну против Бога. Он бива убрзо побеђен и такође бачен у огњено језеро. После тога се одвија последњи суд, суд за све невернике , и они такође бивају бачени у огњено језеро.

Поглавља 21 и 22 говоре о томе шта се мисли под вечношћу. У овим поглављима Бог нам каже како ће вечност са Њим изгледати. Књига Откривења је разумљива. Бог нам је не би дао ако је њено значење потпуна мистерија. Кључ разумевања књиге Откривења је да се тумачи што дословније – она каже то што мисли и значи оно што каже.Врати се на Српску страну

Како могу ја да разумем Књигу Откривења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries