settings icon
share icon
Питање

Крштен сам на небиблијски начин. Да ли треба да се поново крстим?

srpski
Одговор


Библија је врло јасна у вези са крштењем. Постоје две ствари које треба да разумемо. 1) Крштење треба да се деси пошто особа прими Исуса Христа као Спаситеља, верујући само у Њега за спасење. 2) Крштење треба да буде урањањем. Реч крстити дословно значи „уронити/заронити у воду". Крштење урањањем је једини метод крштења који на исправан начин описује оно што крштење симболизује – верници који умиру, сахрањени са Христом и васкрснути у новину живота (Римљанима 6:3-4).

Ако имамо на уму ове две кључне ствари, поставља се питање шта је са оним људима који су крштени на небиблијски начин? Ради појашњења, хајде да их поделимо такође у две категорије. Прво, оне који су крштени пре него што су постали хришћани. Типичан пример укључује оне који су крштени као деца или касније у животу, али нису познавали Исуса као Спаситеља када су крштени. У овом случају, особа дефинитивно треба поново да се крсти. Библија ипак говори о крштењу као чину који се дешава после спасења. Симболика крштења се губи уколико особа није истински искусила спасење по вери у Исуса Христа.

Друго, они који су крштени после вере у Христа, али не путем урањања. Ово питање је мало теже. Може се рећи да таква особа није истински примила крштење. Уколико је то било путем прскања или поливања воде, то се не уклапа у основну дефиницију речи крштење, што значи „уронити". Међутим, Библија нигде специфично не помиње случај неког ко је био „крштен", а да није био уроњен. У том случају, ово питање мора да се решава на појединачној основи. Верник који је био крштен на небиблијски начин треба да тражи мудрост од Господа (Јаковљева 1:5). Уколико његова савест није сигурна, било би најбоље да се поново крсти да би умирио савест (Римљанима 14:23).Врати се на Српску страну

Крштен сам на небиблијски начин. Да ли треба да се поново крстим?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries