settings icon
share icon
Питање

Шта је истинско еванђеље?

srpski
Одговор


Истинско еванђеље је добра вест да Бог спашава грешнике. Човек је, по својој природи, грешан и одвојен од Бога без наде да може да поправи ситуацију. Али, Бог је обезбедио средства човековог искупљења кроз смрт, сахрану и васкрсење Спаситеља, Исуса Христа.

Реч „еванђеље” дословно значи „добра вест”. Али да бисмо истински шватили колико је ово добра вест, морамо прво да разумемо лошу вест. Као резултат човековог пада у рајском врту (Постање 3:6), сваки део људског бића – његов ум, воља, емоција и тело- покварени су грехом. Због човекове грешне природе, он не тражи и не може да тражи Бога. Он нема жељу да дође Богу и његов ум је непријатељски настројен према Богу (Римљанима 8:7). Бог је објавио да је човеков грех довео до осуде вечности у паклу, одвојености од Бога. У паклу човек плаћа цех греха против једног светог и праведног Бога. Ово би заиста била лоша вест, да не постоји лек.

Али у еванђељу, Бог, по својој милости, обезбеђује лек, замену за нас – Исуса Христа- који је дошао да плати казну за наш грех жртвујући се на крсту. Ово је суштина еванђеља које је Павле проповедао Коринћанима. У 1. Коринћанима 15:2-4, он објашњава три елемента еванђеља- смрт, сахрана и васкрсење Христа ради нас. Наша стара природа умрла је са Христом на крстом и сахрањена је са Њим. Затим смо васкрсли са Њим у нови живот (Римљанима 6:4-8). Павле нам говори да се „држимо чврсто” овог истинитог еванђеља, јединог које спашава. Веровање у било које друго еванђеље значи узалудно веровати. У Римљанима 1:16-17, Павле такође изјављује да је истинско еванђеље „сила Божија на спасење сваком ко у њега верује”, а средство спасења не постиже се људским напорима, већ по благодати Божијој кроз дар вере (Ефесцима 2:8-9).

Због еванђеља, кроз Божију силу, они који верују у Христа (Римљанима 10:9) нису само спашени од пакла. Нама је, у ствари, дата потпуно нова природа (2.Коринћанима 5:17) са промењеним срцем и новом жељом, вољом и ставом који се показује кроз добра дела. То је плод који Свети Дух производи у нама по својом сили. Дела нису никад средство спасења, али она јесу доказ спасења (Ефесцима 2:10). Они који су спашени по Божијој сили увек ће показивати доказ спасења, кроз промењен живот.Врати се на Српску страну

Шта је истинско еванђеље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries