Шта је истинско еванђеље?


Питање: Шта је истинско еванђеље?

Одговор:
Истинско еванђеље је добра вест да Бог спашава грешнике. Човек је, по својој природи, грешан и одвојен од Бога без наде да може да поправи ситуацију. Али, Бог је обезбедио средства човековог искупљења кроз смрт, сахрану и васкрсење Спаситеља, Исуса Христа.

Реч „еванђеље” дословно значи „добра вест”. Али да бисмо истински шватили колико је ово добра вест, морамо прво да разумемо лошу вест. Као резултат човековог пада у рајском врту (Постање 3:6), сваки део људског бића – његов ум, воља, емоција и тело- покварени су грехом. Због човекове грешне природе, он не тражи и не може да тражи Бога. Он нема жељу да дође Богу и његов ум је непријатељски настројен према Богу (Римљанима 8:7). Бог је објавио да је човеков грех довео до осуде вечности у паклу, одвојености од Бога. У паклу човек плаћа цех греха против једног светог и праведног Бога. Ово би заиста била лоша вест, да не постоји лек.

Али у еванђељу, Бог, по својој милости, обезбеђује лек, замену за нас – Исуса Христа- који је дошао да плати казну за наш грех жртвујући се на крсту. Ово је суштина еванђеља које је Павле проповедао Коринћанима. У 1. Коринћанима 15:2-4, он објашњава три елемента еванђеља- смрт, сахрана и васкрсење Христа ради нас. Наша стара природа умрла је са Христом на крстом и сахрањена је са Њим. Затим смо васкрсли са Њим у нови живот (Римљанима 6:4-8). Павле нам говори да се „држимо чврсто” овог истинитог еванђеља, јединог које спашава. Веровање у било које друго еванђеље значи узалудно веровати. У Римљанима 1:16-17, Павле такође изјављује да је истинско еванђеље „сила Божија на спасење сваком ко у њега верује”, а средство спасења не постиже се људским напорима, већ по благодати Божијој кроз дар вере (Ефесцима 2:8-9).

Због еванђеља, кроз Божију силу, они који верују у Христа (Римљанима 10:9) нису само спашени од пакла. Нама је, у ствари, дата потпуно нова природа (2.Коринћанима 5:17) са промењеним срцем и новом жељом, вољом и ставом који се показује кроз добра дела. То је плод који Свети Дух производи у нама по својом сили. Дела нису никад средство спасења, али она јесу доказ спасења (Ефесцима 2:10). Они који су спашени по Божијој сили увек ће показивати доказ спасења, кроз промењен живот.


Врати се на Српску страну
Шта је истинско еванђеље?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога