settings icon
share icon
Питање

Трихотомија наспрам дихотомије човека, које је виђење исправно?

srpski
Одговор


Свето писмо подучава да човек има физичко тело, душу и дух. У односу на то на који начин су ови аспекти људске природе повезани и утичу једни на друге, постоје четири основне теорије. Две од тих теорија, антрополошки монизам и антрополошки хиломорфизам баве се примарно питањем како се та три човекова аскпекта комбинују у формирању људске природе. Друга два модела, дихотомија (антрополошки дуализам), и трихотомија баве се разликом између људске душе и духа. Разлика између материјалног (физичког) и нематеријалног (духовног) аспекта људске природе врло је јасна. Разлику између два нематеријална аспекта људске природе је теже сагледати.

Док постоје библијски стихови који наизменично користе изразе душа и дух (Матеј 10:28; Лука 1:46–47; 1. Коринћанима 5:3; 7:34), други библијски одељци не представљају душу и дух као потпуно исте. Постоје такође одељци који наговештавају разлику између душе и духа (Римљанима 8:16; 1. Солуњанима 5:23; Јеврејима 4:12). У Јеврејима 4:12 стоји: „Јер је реч Божија жива, и делотворна, и оштрија од сваког мача с две оштрице, те досеже до растављања душе и духа, зглавака и мождине, па суди мислима и смерањима срца". Овај стих нам говоро о две ствари: (1) постоји раздвајање између душе и духа, и (2) линија те поделе је само Богу јасна. Имајући све ове стихове на уму, ни дихотомија ни трихотомија не могу потпуно прецизно да се докажу. Да ли нематеријални аспект људске природе укључује душу и дух? Да. Да ли су дух и душа апсоутно сједињени и уједињени (дихотомија), или су блиско повезани али одвојени (трихотомија)? Није потпуно јасно.

Они који верују да је људска природа трихотомија обично верују у следече: физико тело нас повезује са физичким светом око нас, душа је суштина нашег бића, а дух нас повезује са Богом. Зато може да се каже да су неспасени духовно мртви (Ефежанима 2:1; Колошанима 2:13), док су физички и душевно веома живи. Они који верују да је људска природа дихотомија имају исто шватање тела, али дух виде као део који нас повезује са Богом. Тако да је у суштини питање дилеме између дихотомије и трихотомије у томе да ли су дух и душа различити аспекти људске нематеријалне природе, или је дух једноставно део душе, а душа цео нематеријални део људске природе.

Трихотомија насупрот дихотомије човека – које је виђење исправно? Мудро је не бити догматичан, обе теорије могу да буду исправне. Ниједно тумачење није јерес. Ово је можда проблем који не можемо у потпуности да шватимо нашим ограниченим умовима. Оно у шта можемо да будемо сигурни је да се људска природа састоји од тела, душе и духа. Да ли су душа и дух једно, или постоји некаква разлика, није нешто што је Бог у потпуности разјаснио у Својој Речи. Било да верујете у дихотомију или у трихотомију, дајте своје тело на живу жртву (Римљанима 12:1), захваљујте се Богу за спасење душе (1. Петрова 1:9), и славите Бога у духу и истини (Јован 4:23–24).

EnglishВрати се на Српску страну

Трихотомија наспрам дихотомије човека, које је виђење исправно?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries