settings icon
share icon
Питање

Шта значи да васпиташ дете за пут којим треба да иде?

srpski
Одговор


Соломонов савет родитељима је: „Васпитај дете за пут којим којим му ваља ићи па и када остари од њега се одмакнути неће“ (Приче Соломонове 22:6). Подизање и васпитавање детета у контексту ове пословице значи да оно почиње са Библијом, : „Јер све Писмо је богонадахнуто те корисно за поуку, за саветовање, за поправљање, за одгајање у правдености...“ (2. Тимотеју 3:16). Поучавање деце истинама Светог писма учиниц́е их мудрима за спасење (2. Тимотеју 3:15); темељно ће их опремити да чине добра дела ( 2. Тимотеју 3:17 ); припремиће их да дају одговор свакоме ко их пита за разлог њихове наде (1. Петрова 3:15); и припремиће их да издрже притисак који култура врши над њима да их индоктринира са секуларним вредностима.

Библија нам каже да су деца дар од Бога (Псалам 127:3). Стога би се свакако чинило прикладним да послушамо Соломонов мудар савет да их на одговарајуц́и начин васпитамо. У ствари, колику вредност Бог полаже на то да учимо нашу децу истини, видимо у поруци коју Мојсије јасно преноси свом народу, када наглашава колико је важно да учимо децу о Господу, Његовим заповестима и законима: „Напомињи их својим синовима. Говори им о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем; кад лежеш и кад устајеш. Привежи их као знак на своју руку, и нека ти буду као запис међу очима. Напиши их на довратницима свога дома и на вратима твојим“ ( 5. Мојсијева 6:7-9 ). Мојсијева темељност наглашава његову дубоку забринутост да наредне генерације одрже послушност Божјим законима како би осигурале да ц́е „живети спокојно на земљи“ (3. Мојсијева 25:18), да ц́е им све „бити добро“ (5. Мојсијева 12:28), и да ц́е бити благословени на земљи (5. Мојсијева 30:16).

Јасно је да Свето писмо учи да је васпитавање деце да познају и слушају Бога, основа за да Му буду угодни и да имају победнички живот у Његовој милости. Познавање Бога и његових истина почиње са дететовим разумевањем греха и његове потребе за Спаситељем. Чак и врло мала деца схватају да нису савршена и могу да схвате у раном детињству потребу за опроштењем. Родитељи који су испуњени љубављу су пример како изгледа Бог који је испуњен љубављу и који не само да опрашта, вец́ и пружа савршену жртву за грех у Исусу Христу. Васпитавање деце за пут којим треба да иду значи, пре свега, усмеравати их ка Спаситељу.

Дисциплина је саставни део васпитања побожне деце, јер знамо да „ГОСПОД дисциплинује оне које воли“ (Приче Соломонове 3:12). Према томе, не треба олако да схватамо дисциплину нити да будемо обесхрабрени због тога јер Господ „кажњава свакога кога прихвати као сина“ (Јеврејима 12:5-6). И знамо да нас Бог дисциплинује за наше добро, да бисмо могли да учествујемо у Његовој светости (Јеврејима 12:10). Исто тако, када дисциплинујемо своју децу, она ће постати мудра (Приче Соломонове 29:15) доносиће нам мир (Приче Соломонове 29:17) и поштовање (Јеврејима 12:9). У ствари, чак и у раном узрасту деца су у стању да схвате да је дисциплина укорењена у љубави. Због тога се деца која одрастају у домовима без дисциплине често осец́ају невољено и вец́а је вероватноц́а да ц́е се оглушити о ауторитет како одрастају. Запамтите да дисциплина која се примењује треба да буде сразмерна прекршају. Физичка дисциплина, као што су батине (исправно мотивисано), се одобрава у Библији (Приче Соломонове 13:24, 22:15, 23:13-14). Заиста, дисциплина, иако може изгледати непријатно када се спроводи, донец́е „плод који доноси мир и праведност онима који су одгојени на тај начин“ (Јеврејима 12:11).

Родитељи треба да имају исту ревност да поучавају своју децу као Мојсије. Родитељи су добили привилегију да буду управитељи живота своје деце на веома кратко време, али подучавање и васпитање коју пружају су вечни. Према принципима Пррича Соломонових, дете које је марљиво обучено „путем којим треба да иде“ вероватно ц́е остати верно том путу у овом животу и пожњети своје плодове у следец́ем.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да васпиташ дете за пут којим треба да иде?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries