settings icon
share icon
Питање

Да ли је говор у језицим доказ да особа има Светог Духа?

srpski
Одговор


Постоје случајеви у књизи Дела апостолска где је говорење у језицима праћено примањем Светог Духа—Дела 2:4, 10:44-46, и 19:6. Међутим, ови одељци су једино место у Библији где се говор у језицима наводи као доказ да је особа примила Светог Духа. Кроз књигу Дела говори се о томе да су хиљаде људи поверовале у Исуса и ништа није речено о томе да су говорили у језицима (Дела 2:41, 8:5-25, 16:31-34, 21:20). Нигде у Новом Завету се не учи да је говор у језицима једини доказ да је особа примила Светог Духа. У ствари, Нови Завет поучава баш супротно. Стоји написано да свако ко верује у Христа има Светог Духа (Римљанима 8:9; 1. Коринћанима 12:13; Ефесцима 1:13-14) али не говори сваки верник у језицима (1. Коринћанима 12:29-31).

Зашто је говор у језицима доказ Светог Духа у ова три одељка у Делима? Дела 2 бележе да су апостоли били крштени Светим Духом и имали његову силу у проповедању јеванђеља. Апостоли су имали снагу да говоре другим језицима тако да могу да деле истину са људима на свом језику. Дела 10 бележе да је апостол Петар био послат да подели јеванђеље са нејеврејима. Петар и други рани хришћани, пошто су били хришћани, тешко су прихватали многобошце (људе нејеврејског порекла) у цркви. Бог је давао многобошцима дар језика да би показао да су примили истог Светог Духа кога су и апостоли примили (Дела 10:47, 11:17).

Дела 10:44-47 ово описује: „Док је Петар још говорио ове речи, сиђе Дух Свети на све који су слушали говор. И задивише се верни из обрезања који су дошли с Петром, што се и на многобошце излио дар Светога Духа; јер су их слушали како говоре језике и величају Бога. Тада одговори Петар: може ли ко да ускрати воду, да се не крсте ови који су примили Духа Светога као и ми?“ Бог је заиста спасавао пагане (Дела 15:7-11).

Говор у језицима нигде није представљен као нешто што би сви хришћани требало да очекују када приме Исуса Христа као свог Спаситеља – чиме су крштени у Духу. У ствари, од свих обраћења у Новом Завету у само два случаја се помиње говор у језицима у том контексту. Језици су били чудесни дар који је имао спецфичну сврху за специфично време. Никада није био доказ примања Светог Духа.Врати се на Српску страну

Да ли је говор у језицим доказ да особа има Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries