settings icon
share icon
Питање

Која је разлика између талената и духовних дарова?

srpski
Одговор


Постоје сличности и разлике између талената и духовних дарова. И једно и друго је од Бога и надограђује се применом. Намењени су да служе другима, не за себичне циљеве. 1. Коринћанима 12:7 каже да су духовни дарови дати зарад других а не саме особе која их има. Како се две највеће заповести односе на љубав према Богу и другима, следи да особа треба да користи своје дарове за ту сврху. Међутим, постији разлика у томе коме и када су дати духовни дарови. Некоме је (без обзира да ли је верник или не) дат природни таленат као резултат комбинације генетике (неки имају природан дар за музику, уметност или математику) и окружејња (одрастање у породици која је музички надарена помоћи ће особи да развије свој таленат за музику), или због тога што је Бог одређене људе желео да надари на одређени начин (на пример, Веселеила у 2. Мојсијевој 31:1-6). Свети Дух је тај који даје духовне дарове људима (Римљанима 12:3, 6) онда кад положе своју веру у Христа за опроштај својих греха. У том тренутку Свети Дух даје новом вернику духовне дарове које жели да веринк има (1. Коринћанима 12:11).

Римљанима 12:3-8 наводи следеће: пророштво, служење другима (у општем смислу), поучавање, утеха, давање, управљање и милосрђе. 1. Коринћанима 12:8-11 наводи дарове као речи мудрости (способност да се пренесе духовна истина), речи знања (способност да се пренесе практична истина), вера (неуобичајено поуздање у Бога), чињење чуда, пророштво, разликовање духова, језици (способност говорења језиком који особа не познаје) и тумачење језика. Трећи списак се налази у Ефесцима 4:10-12, где се говори о Богу који цркви даје апостоле, пророке, евангелизаторе и пасторе-учитеље. Такође постоји питање колико има духовних дарова, јер нема два списка који су исти. Могуће је и да библијски спискови нису исцрпни, да постоје и додатни духовни дарови које Библија не помиње.

Док особа с једне стране може да развије своје таленте и касније усмери своју професију или хоби у том смеру, духовни дарови су дати од стране Светог Духа на изградњу Христове цркве. У томе хришћани треба да играју активну улогу у ширењу Христовог јеванђеља. Сви су позвани и опремљени да буду укључени у „дело службе“ (Ефесцима 4:12). Сви су надарени тако да могу да допринесу Христовом циљу из захвалности за све што је за њих учинио. Чинећи то, такође налазе испуњење у животу кроз своје дело за Христа. Улога црквених вођа је да помогну у изградњи светих тако да могу да буду опремљени за службу на коју их је Бог позвао. Духовни дарови су намењени томе да црква као целина може да расте, да буде ојачана комбинованим даровима сваког члана Христовог тела.

Да сумирамо разлику између духовних дарова и талената: 1) Таленат је ишод генетике и /или образовања, док су духовни дарови резултат силе Светог Духа. 2) Свако може да има таленат, и верници и неверници, док духовне дарове могу да имају само верници. 3) Иако и једни и други треба да буду употребљени на Божију славу и за службу другима, духовни дарови су усмерени на ове задатке, док се таленти у потпуности могу користити у недуховне сврхе.Врати се на Српску страну

Која је разлика између талената и духовних дарова?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries