settings icon
share icon
Питање

Како могу да контролишем своје мисли?

srpski
Одговор


Многи хришћани боре се са овим, посебно у нашем високо развијеном технолошком свету, али преузимање контроле над нашим мислима је од суштинске важности. Изреке 4:23 кажу: „Изнад свега, срце своје чувај, јер су у њему извори живота". „Срце" укључује ум и све што произилази из њега. Неко је рекао да сваки грех који починимо, урадимо то два пута, прво у нашим мислима и онда када поступимо у складу са тим мислима. Лакше је отарасити се греха из наших живота, ако га нападнемо на овом основном нивоу мисли него да чекамо да се укорени у нашим животима кроз поступке и онда да покушамо да га ишчупамо.

Такође, постоји разлика између искушења (мисли која уђе у ум) и греха (усредређивање на злу мисао и ваљање у њој). Битно је да разумемо да, када мисао уђе у наш ум, треба да је испитамо на основу Божије Речи и одлучимо да ли ћемо ићи тим путем или ћемо је одбацити и заменити другом мишљу. Ако смо већ дозволили да се навика устали у нашем мисаоном животу, постаје теже да променимо ток наших мисли, као што је тешко извући кола из дубоке рупе на нови колосек. Ево неких библијских предлога преузимања контроле над нашим мислима и одрицања од погрешних мисли:

1. Обитавањем у Божијој Речи тако да, када грешна мисао уђе у наш ум (искушење), можемо да будемо способни да је препознамо као такву и знамо у ком правцу да кренемо. Исус је, у пустињи ,(Матеј 4) одговорио на свако Сатанино искушење библијским стихом усмереним у правцу у коме је Он желео да размишља, уместо да крене путем грешне мисли. Када је био у искушењу да испуни своју физичку потребу (претвори камен у хлеб), цитирао је одломак о важности ослањања на Бога. Када је био у искушењу да служи Сатани да би добио светску славу, споменуо је одломак који каже да треба да служимо и славимо само Бога и говоримо о слави која припада Њему и онима који Њему припадају.

Када је био у искушењу да тестира Бога (да види да ли је Бог заиста тамо и да ли ће одржати Његова обећања), Исус је одговорио одломцима који су наглашавали важност вере у Бога без потребе да се види Његово присуство. Цитирање библијских стихова у време искушење није амајлија, већ служи да бисмо усредсредили наше умове на библијских колосек, али морамо знати Божију Реч УНАПРЕД да бисмо могли ово да постигнемо. Стога, битно је да имамо свакодневну навику обитавања у Речи на пригодан начин. Уколико смо свесни одређене области сталног искушења (брига, пожуда, бес итд), треба да проучавамо и учимо напамет кључне одломке који се баве овим питањима. Тежећи истовремено да избегнемо (негативно) и да исправно одговоримо (позитивно) на искушења која нам долази у облику мисли и ситуација – пре него што нас снађу- обезбедиће нашу победу над њима.

2. Живети зависећи од Светог Духа, првенствено тражећи Његову сили у молитви (Матеј 26:41). Ако се поуздајемо у сопствену снагу, пашћемо (Изреке 28:26; Јеремија 17:9; Матеј 26:33).

3. Не треба да хранимо наше умове са оним што ће промовисати грешне мисли. Ово је замисао Изрека 4:23. Треба да чувамо своја срца – оно што дозволимо да уђе у њих и оно шта им дозволимо да размишљају. Јов 31:1 каже: „Завет учиних са очима својим, да нећу на девице погледати". Римљанима 13:14 каже: „Него узмите на себе Господа Исуса Христа, и не старајте се за тело — како ћете задовољити пожуде". Стога, треба да избегавамо новине, видео клипове, вебсајтове, разговоре и ситуације које ће нас подстаћи на пад. Треба такође да избегавамо да проводимо време са онима који би нас охрабривали да кренемо погрешним правцем.

4. Треба да будемо упорни у томе да следимо Бога, замењујући грешне мисли побожним намерама и начином размишљања. Ово је принцип замене. Када смо у искушењу да мрзимо некога, замењујемо те мисли пуне мржње побожним поступцима; чинимо им добро, причамо добро о њима и молимо се за њих (Матеј 5:44). Уместо крађе, треба да вредно радимо да бисмо зарадили новац ради помоћи другима у потреби (Ефесцима 4:28). Када жудимо за женом , одваћамо поглед, славимо Бога због начина на који нас је створио – мушко и женско – молимо се за ту жену (нпр. „Господе, помози овој младој жени да те упозна ако те не познаје и да спозна радост хода са Тобом"), затим размишљај о њој као о сестри (1. Тимотеју 5¬:2). Библија често говори о „скидању" погрешних поступака и мисли, а затим „облачењу" побожних поступака и мисли (Ефесцима 4:22-23). Само скидање грешних мисли, без њиховог замењивања побожним оставља празно поље за Сатану да дође и посеје свој коров (Матеј 12:43-45).

5. Можемо да користимо наше заједништво са другим хришћанима на начин на који је Бог то намеравао. Јеврејима 10:24-25 каже: „И пазимо на то да један другога подстичемо на љубав и добра дела, да не остављамо своје скупштине, као што неки имају обичај, него да бодримо један другога утолико пре уколико видите да се приближава судни дан". Браћа и сестре хришћани који ће нас охрабрити у променама које желимо (најбоље да су истог пола), који ће се молити са нама и за нас, који ће нас, са љубављу, питати како смо и који ће нас држати одговорнима у томе да избегавамо да се вратимо старом начину живота, су заиста вредни пријатељи.

Задње и најбитније, ове методе неће бити ни од какве вредности, ако ми не поверујемо у Христа као Спаситеља од наших грехова. Одатле морамо да почнемо! Без овог, не може доћи до победе над грешним мислима и искушењима, а Божија обећања за Његову децу онда не припадају нама, нити је сила Светог Духа нама на располагању!

Бог ће благословити оне који теже да му одају поштовање у оним стварима које су Њему битне: ко смо ми изнутра, а не како се приказујемо другима. Нека Исусов опис Натанаила важи и за нас – човек (или жена) у коме нема лукавства (Јован 1:47).Врати се на Српску страну

Како могу да контролишем своје мисли?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries