settings icon
share icon
Питање

Шта је то систематска теологија?

srpski
Одговор


Теч "теологија" долази од две Грчке речи које значе "Бог" и "реч." Комбиновано, реч "теологија" значи "учење о Богу." Систематска упућује на то да је нешто стављено у систем. Систематска теологија је, дакле, подела теологије у системе који објашњавају различите области. На пример, много књига у Библији дају информацију о анђелима. Ни једна књига не даје све информације о анђелима. Систематска теологија узима све информације о анђелима из целе Библије и организује их у систем - ангеологија. О томе се ради код систематске теологије – организовање Библијских учења у категоријске системе.

Исправна Теологија или Патерологија је учење о Богу Оцу. Христологија је учење о Богу Сину, Господу Исусу Христу. Пнеуматологија је учење о Богу Светом Духу. Библиологија је учење о Библији. Сотериологија је учење о спасењу. Еклезиологија је учење о цркви. Ешатологија је учење о последњим временима. Ангеологија је учење о анђелима. Хришћанска демонологија је учење о демонима из хришћанске перспективе. Хришћанска Антропологија је учење о људском роду. Хамартеологија је учење о греху.

Библијска теологија је проучавање неке књиге (или књига) Библије и наглашавање различитих аспеката на које се теологија фокусира. На пример, Еванђеље по Јовану је веома Христолошко јер се фокусира јако пуно на Христово божанство (Јован 1:1,14; 8:58; 10:30; 20:28). Историјска теологија је наука о доктринама и томе како су се се развиле током векова хришћанске цркве. Догматична теологија је наука о доктринама неких хришћанских група које имају систематизовану доктрину, например, Калвинистичка теологија и диспензационалистичка теологија. Савремена теологија је учење о доктринама које су се развиле или дошле у фокус у последње време. Систематска теологија је врло битно оруђе које нам помаже да разумемо и подучавамо Библију на организован начин.Врати се на Српску страну

Шта је то систематска теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries