settings icon
share icon
Питање

Шта је мач Духа?

srpski
Одговор


Фраза „мач Духа” налази се на само једном месту у Библији, у Ефесцима 6:17. Мач је део духовне бојне опреме за коју Павле говори хришћанима да ставе да би били оспособљени да се успешно боре против зла (Ефесцима 6:13).

Мач је и нападачко и одбрамбено оружје које се користи да би се особа заштитила од опасности или напада непријатеља и да би се исти савладао. Било је неопходно да војник добије строгу обуку о правилном коришћењу свог мача да би га искористио на најбољи начин. Свим хришћанским војницима потребна је иста строга обука да би знали како да, правилно, рукују мачем Духа, „који је реч Божија.” Пошто се сваки хришћанин налази у духовној борби против сатанских сила овог света, треба да знамо како да, правилно, рукујемо Божијом Речју. Само тако ће то бити успешна одбрана против зла и вредно нападачко оружје „да руши утврђења….мудровања” која потичу од грешака и лажи (2. Коринћанима 10:4-5).

Реч се такође назива мачем у Јеврејима 4:12. Овде, Реч је описана као жива и делотворна и оштрија од сваког мача са две оштрице. Римски мач обично је имао два краја и тако је био погоднији за пробадање и обострано сечење. Концепт по коме Библија прожима значи да Божија Реч досеже „срце”, само стециште деловања и разоткрива мотиве и осећања оних које додирне.

Сврха Мача Духа – Библије- је да нас ојача и оспособи да се одржимо против јуриша Сатане (Псалам 119:11; 119: 33-40; 119: 99-105). Свети Дух користи силу Речи да спаси душе и подари им духовну снагу да буду зрели војници за Господа. Што боље познајемо и разумемо Божиију Реч, то ћемо бити кориснији у чињењу Божије воље и успешнији у томе да се одупремо нападима непријатеља наше душе.Врати се на Српску страну

Шта је мач Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries