settings icon
share icon
Питање

Шта је теорија несвестице? Да ли је Исус преживео распеће?

srpski
Одговор


Теорија несвестице је веровање да Исус није заиста умро током распећа, већ се онесвестио, када је положен у гробницу и тамо био оживљен. Стога, Његова појављивања после 3 дана у гробници су посматрана као појаве васкрсења. Постоји неколико разлога зашто ова теорија није веродостојна и може лако да се докаже да је погрешна, а постојале су бар три особе или групе које су биле укључене у Исусово распеће које су све биле задовољне чињеницом Његове смрти на крсту. То су римски чувари, Пилат и Синедрион.

Римски чувари- Постојале су две групе римских војника којима је био дат задатак да осигурају Исусову смрт: извршиоци и чувари гробнице. Војници који су били задужени за извршење били су стручњаци у извршењу смртне казне, а распеће је било један од најбруталнијих облика убистава у историји. Исус је прикован на крст пошто је претрпео ужасно батинање од стране тих професионалних трговаца смрти и они су се бавили сваком особом осуђеном на смрт распећем. Њихов посао био је да осигурају да је задатак извршен. Исус није могао да преживи распеће, а ти војници су се побринули да је Исус мртав пре него што је било дозвољено да његово тело буде скинуто са крста. Они су били потпуно задовољни што је Исус био заиста мртав. Друга група војника добила је задатак да чува Исусову гробницу, јер је Синедрион упутио тај захтев Пилату. Матеј 27:62-66 нам говори: „А сутрадан, после петка, скупише се првосвештеници и фарисеји код Пилата и рекоше: господару, сетисмо се да она варалица још за живота рече: после три дана васкрснућу. Нареди стога да се осигура гроб до трећега дана, да не дођу његови ученици, украду га, и народу рекну: васкрсао је из мртвих, па ће последња превара бити гора од прве. Рече им Пилат: ево вам стража; идите и осигурајте како знате. А они одоше и утврдише гроб запечативши камен и поставивши стражу". Ови стражари су се побринули да је гробница осигурана, јер су њихови животи зависи од испуњења тог задатка. Само васкрсење Сина Божијег могло је да их заустави у извршењу задатка.

Пилат – Пилат је дао наређење да Исус буде распет и поверио је тај задатак римском капетану, провереном и поузданом команданту стотину римских војника. После распећа, Јосиф из Ариматеје је замолио да му се преда Исусово тело, да би могао да га смести у гробницу. Једино пошто је капетан потврдио Исусову смрт, Пилат је дао Јосифу да се побрине за тело. Марко 14:42-45 „И када већ би вече, пошто беше петак, то јест дан пре суботе, дође Јосиф из Ариматеје, угледни саветник који и сам чекаше царство Божије, усуди се те уђе Пилату и затражи Исусово тело. А Пилат се зачуди да је већ умро, и позвавши капетана запита га да ли је одавно умро; а кад дозна од капетана, поклони мртво тело Јосифу". Пилат је био потпуно задовољан тиме што је Исус заиста умро.

Синедрион – Синедрион је био владајуће тело јеврејског народа и тражили су да, тела оних који су разапети, укључујући и Исуса, буду скинута са крста после смрти, због слављења празника суботе. Јован 19:31-37: „Јудеји пак, како је био петак, да тела не би у соботу остала на крсту mdash; јер је она субота била велики дан mdash; замолише Пилата да им се пребију голени, па да их скину. Тако дођоше војници и пребише голени првоме и другоме, распетом с њим; а кад дођоше до Исуса и видеше да је већ умро, не пребише му голени, него му један од војника прободе копљем ребра, и одмах потече крв и вода. И очевидац је то посведочио, те је истинито његово сведочанство, и он зна да истину говори mdash; да и ви верујете. Све се ово, наиме, догодило, да се испуни Писмо: ,Његова кост се неће преломити'. И још, друго Писмо каже: ,Гледаће онога кога су проболи'". Ови Јевреји који су захтевали да Исус буде распет, чак су ишли толико да су предлагали буну уколико Он не буде распет, никада не би дозволили да Исусово тело буде уклоњено са крста, да није умро. Ови људи били су потпуно задовољни, јер је Исус заиста умро.

Постоје други докази да теорија несвестице није веродостојна, као што је стање Исусовог тела после васкрсења. Приликом сваког појављивања, Исусово тело показало се у прослављеном стању, а једини трагови који су остали као доказ Његовог васкрсења били су трагови ексера. Он је тражио од Томаса да додирне као доказ да је то Он. Свакоме ко је искусио оно што је Исус доживео, били би потребни месеци да се физички опорави. Исусово тело носило је ожиљке ексера на рукама и ногама. Начин на који је Исусово тело било припремљено после распећа је додатни доказ који оспорава ову теорију. Да је Исус био само несвестан, због крпа у које је био увијен, било би немогуће да побегне, да је био само човек. Начин на који су се жене односиле према његовом телу је додатни доказ о његовој смрти. Оне су дошле првог дана недеље да даље помажу Његово тело балзамима, јер су имали мало времена да припреме Његово тело пре него што би почела субота. Да је Исус био само онесвешћен,како ова теорија заступа, жене би донеле лекове да му помогне да оживи.

Сврха теорије несвестице није да оспори Исусову смрт, већ да оспори Његово васкрсење. Ако Исус није васкрсао, онда није Бог. Ако је Исус заиста умро и васкрсао из мртвих, Његова сила над смрћу доказује да је он Божији Син. Доказ тажи пресуду: Исус је заиста умро на крсту и Исус је заиста устао из мртвих.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је теорија несвестице? Да ли је Исус преживео распеће?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries