settings icon
share icon
Питање

Преживљавање задњих времена – шта треба да знам?

srpski
Одговор


Често људи доживе велику забринутост када помисле на будућност; међутим, не мора да буде тако. За оне који познају Бога, мисли о будућности доносе лакоћу и утеху. На пример, описујући жену која познаје и верује у Бога, Изреке 31:25 кажу: „Она са осмехом гледа на будућност која долази".

Две кључне ствари које треба имати на уму у вези са будућношћу су прво, Бог је суверен и контролише све. Он зна будућност и апсолутно контролише све што ће се десити. Библија говори: „Памтите оно што је од старине било, јер сам ја Бог и другог Бога нема, ја сам Бог и нико није као ја. Од почетка јављам шта ће бити, унапред ја јављам што се још није збило. Ја говорим: Остаће решења моја и сву вољу своју ја ћу извршити.... Рекао сам и учинићу; наумио сам и извршићу" (Исаија 46:9-11).

Друга ствар коју треба запамтити у вези са будућношћу је да Библија наглашава шта ће се десити током „задњих времена" или „задњих дана". С обзиром да је Библија Божије откривење човечанству и да Бог зна и контролише будућност (како Исаија каже у претходном одломку), то значи да када Библија говори о ономе што ће се десити у будућности, можемо да верујемо то. У вези са будућим предвиђањима, Библија говори: „Јер никад пророштво не би човечијом вољом, него су Духом Светим ношени свети људи говорили од Бога" (2. Петрова 1:21). Ова истина огледа се и по томе што, за разлику од лажних пророчанстава других религија или појединаца као што су Нострадамус, Библиија никад није погрешила – сваки пут када је Библија предвидела будући догађај, десило се управо онако како је у Светом писму речено.

Када размишљате о томе како да разумете задња времена, одговорите на ова три питања:

1. Како треба да тумачим оно што Библија говори о будућност (библијско пророчанство)?

2. Шта Библија каже да ће се десити у задњим временима?

3. Како ће оно што Библија говори о будућности да утиче на мој живот данас?

Како да тумачим библијско пророчаство

Постоје бројна гледишта о томе које методе треба да се користе када се тумаче одломци који се односе на задња времена. Иако постоје добри људи који подржавају различита веровања, постоје добри разлози да библијскко пророчанство треба да се тумачи 1) дословно, 2) са погледмо на будућност и 3) на „премиленијумски" начин. Дословно тумачење се охрабрује због чињенице да постоји преко 300 пророчанстава која се тичу првог Христовог доласка, од којих су сва дословно испуњена. Предвиђања која се тичу Месијиног рођења, живота, издаје, смрти и васкрсења нису била испуњена алегориски нити на духовни начин. Исус је буквално рођен у Витлејему, изводио чуда, издао га је блиски пријатељ за 30 златника, биле су му прободене руке и ноге, умро је са лоповима, био је сахрањен у гробници богаташа и васкрснут три дана после смрти. Сви ови детаљи били су предсказани стотинама година пре него што је Исус сахрањен и били су баш тако и испуњени. И, иако постоји употреба симболизма у различитим пророчанствима (нпр. змајеви, јахачи итд), сва та пророчанства описују стварна бића и догађаје, на исти начин, као што се и о Христу говори као о лаву и јагњету.

У вези са погледом на будућност, Библија јасно говори да пророчке књиге Данило и Откривење не садрже само извештаје о историјским дешавањима, већ такође и предвиђања о будућим догађајима. Пошто су Јовану биле дате поруке за цркве у његовом времену, он је примио визије које се тичу дешавања током задњих времена. Јовану је речено „Попни се овамо и показаћу ти шта има да се збуде после овога" (Откривење 4:1).

Можда још јачи аргумент за поглед на будућност укључује обећања које је Бог дао Авраму (Постање 12 и 15) која се односе на земљу Израел. С обзиром да је Божији савез са Аврамом био безуслован, а Његова обећања још нису била испуњена Аврамовим потомцима, онда футуристички поглед на обећања Израелу је нешто што је загарантовано.

На крају, у вези са тумачањем пророчанстава на „премиленијумски" начин, ово прво значи да ће Црква бити узнесена, затим ће свет искусити седам година невоље, а након тога Исус ће се вратити да влада земљом 1000 дословних година (Откривење 20).

Али шта Библија говори да ће се десити пре тога?

Шта Библија говори да ће се десити у задњим временима?

Библија предвиђа стрмоглаву спиралу катастрофа, људског греха и религијског отпадништва пре него што се Христос врати. Павле пише „А ово знај, да ће у последње дане настати тешка времена …А зли људи и варалице напредоваће на горе — варајући и варајући се" (2. Тимотеју 3:1,13). Свет ће наставити да одбацује Бога, Његову Реч и Његов народ.

Једног дана у будућности – нама још непознат дан – Бог ће ставити тачку на доба Цркве које је почело у првом веку на дан Пентакоста (Дела 2), догађајем који се зове Узнесење. Тада, Бог ће уклонити све вернике у Христу за земље ради припреме Његовог коначног суда. У вези са Узнесењем, Павле говори:„Ако, наиме, верујемо да је Исус умро и васкрсао, тако ће Бог Исусовим посредством повести са њим и оне који су уснули. Јер ово вам казујемо речју Господњом — да ми који живимо и остајемо до доласка Господњег нећемо претећи оне који су уснули. Јер ће сам Господ на заповест, на глас арханђела и на трубу Божију сићи са неба, те ће мртви у Христу васкрснути прво. Затим ћемо ми живи, ми који преостајемо, бити заједно са њима однети на облацима у ваздух — у сусрет Господу; и тако ћемо свагда бити са Господом. Стога тешите један другога овим речима" (1. Солуњанима 4:14-18).

Слабљење мира и јачање немира које претходи Узнесењу достићи ће епидемиолошке размере када неописив број људи нестане са земље. Тај догађај изазваће панику и захтеваће јаког вођу који ће одговорити на све светске проблеме. Припрема за таквог вођу су већ у току неко време, како то каже историчар Арнолг Тојнби: „Оптерећујући човечанство све смртоноснијим оружјем и чинећи свет све више економски међу зависним, технологија је довела свет до таквог нивоа ојађености да смо зрели да прогласимо за божанство сваког новог владара који ће можда успети у томе да свету донесе јединство и мир". Из обновљеног римског царства, оно које је организвано као европски електорат од десет јединица (Данило 7:24; Откривење 13:1), изаћи ће Антихрист који ће се издићи и потписати савез са израелском нацијом, што ће значити почетак одбројавања Божијих седам година до другог Христовог доласка (Данило 9:27).

Током три и по године, Антихрист ће владати земљом и обећати мир, али то је лажни мир који ће само људе на земљи увући у замку. Библија каже „Кад, наиме, кажу: мир и сигурност, тада ће изненада наићи на њих погибао као бол на трудну жену и неће утећи" (1. Солуњанима 5:3). Ратови, земљотреси и глад ће се умножити (Матеј 24:7), до краја Антихристове троипогодишње владавине, када ће ући у обновљени храм у Јерусалиму и прогласиће се Богом и захтеваће да га обожавају (2. Солуњанима 2:4; Матеј 24:15). У том тренутку, прави Бог одговара на изазов. У наредне три и по године, десиће се Велика невоља, каква раније није била виђена. Исус је предвидео: „Јер ће тада бити велика невоља, какве није било од постања света до сада, нити ће бити. И ако се не би скратили они дани, не би се спасао ни један човек. Али због изабраних скратиће се они дани (Матеј 24:21-22).

Неописиви губици и уништење на земљи десиће се током Велике невоље. Такође, велики број људи повероваће у Христа, али многе ће то коштати живота. Бог ће и даље бити у контроли док окупља неверне армије света да би им судио. У вези са овим догађајем , пророк Јоил је написао: „Сабраћу ја све народе и свешћу их у долину Јосафатску. Тамо ћу ја суд њима отворити за мој народ Израела, за моје наслеђе (Јоил 3:2).Јован овако описује ту битку; „И видех како из уста аждаје и из уста звери и из уста лажног пророка излазе три нечиста духа као жабе; то су, наиме, демонски духови који чине чудне знаке, који излазе царевима свега света — да их скупе на бој на велики дан Бога Сведржитеља. Види, идем као лопов; благо ономе који бди и чува своје хаљине — да не иде го и да не гледају његову срамоту. И сакупи их на место које се јеврејски зове Армагедон" (Откривење 16:13-16).

У овом моменту, Месију Исус ће се вратити, уништити Његове непријатеље и поново ће заузети свет,који му по праву припада.„И видех отворено небо, и види, бео коњ, и који седи на њему зове се Верни и Истинити, и он суди и ратује по правди. Очи су му ватрени пламен, а на глави му многе круне, са написаним именом које нико не зна сем њега. И беше обучен у хаљину натопљену крвљу, и његово име зове се Реч Божија. А небеске војске на белим коњима, обучене у бело, чисто платно, пратиле су га. И из његових уста изиђе оштар мач — да њим побије многобошце. И он ће им бити пастир са гвозденом палицом; и он ће газити муљару љутог вина гнева Бога Сведржитеља. Он има на хаљини и на свом бедру написано име: Цар царева и Господар господара. И видех једнога анђела где стоји на сунцу, и повика веома гласно говорећи свима птицама које лете посред неба: дођите и скупите се на велику Божију гозбу, да једете меса царева и меса војвода и меса силних и меса коња и оних који на њима седе, и меса свих слободњака и робова и малих и великих. И видех звер и цареве земаљске и њихове војске скупљене да зарате с оним што седи на коњу и с његовом војском. И звер би ухваћена и с њом лажни пророк који је пред њом учинио чудне знаке, којима је довео у заблуду оне што примише жиг звери и оне што се клањају њеном лику; обоје беху живи бачени у ватрено језеро које гори од сумпора. Остали пак беху побијени мачем који изиђе из уста онога што сеђаше на коњу, и све птице наситише се меса њихова" (Откривење 19:11-21).

Пошто је Исус поразио све војске окупљење у долини Армагедон,Он ће владати са својим светима хиљаду година и у потпуности вратити Израелу његову земљу. На крају хиљаду година, наступиће финални суд народима и свом преосталом човечанству, после кога ће уследити вечно стање: или оно у коме смо са Богом или одвојени од Њега (Откривење 20-21).

Горе наведени догађаји нису нагађања или могућности — они су управо оно што ће се десити у будућности. Као што су се сва библијска пророчанства о Христовом првом доласку остварила, тако ће се остварити и сва библијска пророчаства о Његовом другом доласку.

С обзиром на истинитост ових пророчанстава, какав утицај треба да имају на нас данас? Петар поставља ово питање: „Кад се све то тако распада, какви морате бити у светом владању и побожности ви, који очекујете и пожурујете долазак Божијег дана, када ће се ватром запаљена небеса распасти и зажарене стихије растопити.(2. Петрова 3:11–12).

Ефекат библијског пророчанства на нас данас

Постоје четири одговора које треба да имамо на библијско пророчанство. Прво је послушност, о чему Петар стално прича у претходно поменутим стиховима. Исус нам стално говори да будемо спремни за Његов долазак, који може да се деси сваког момента (Марко 13:33-37) и да живимо тако да се не стидимо нашег понашања.

Други одговор је слављење. Бог је обезбедио начин да се избегне Његов суд у задњим временима – Његов бесплатан дар спасења који нам се нуди кроз Исуса. Морамо да будемо сигурни да примамо Његово спасење и да живимо у захвалности пред Њим. Наше слављење на земљи постаће једног дана слављење на небу: „И певаху нову песму говорећи: достојан си да узмеш књигу и да отвориш њене печате, зато што си био заклан и што си својом крвљу искупио Богу људе од сваког племена и језика и народа и народности" (Откривење 5:9)

Трећи одговор треба да буде објављвање. Порука о Божијем спасењу и истина о Његовом другом доласку треба да се објављује тако да сви чују, посебно они који још не верују. Треба да свима пружимо шансу да се окрену Богу и спасу се од Његовог надолазећег гнева. Откривење 22:10 каже: „И рече ми: не запечаћавај пророчке речи ове књиге, јер је време близу".

Задњи одговор на Божију пророчку Реч је служба. Сви верници треба да буду вредни у извршавању Божије воље и да спроводе добра дела. Део Христове службе биће дела која су верници чинили. Дела не одређују верников приступ небу, али показују шта је сваки верник учинио са даровима које им је Бог дао. У вези са овим судом, Павле каже: „Јер сви ми треба да се појавимо пред Христовим судом, да свако прими према ономе што је учинио за време свога живота у телу, било добро — било зло" (2. Коринћанима 5:10).

Да закључимо – Бог је суверен над свим дешавањима и људима на свету. Он чврсто држи контролу над свим и извршиће савршено до краја све што је почео. Једна стара хришћанска песма каже овако; „Све је Божије савршенство ….направљено руком Једнога….Сатана и Спасење …… под заповешћу Једнога".

Испуњено пророчаство је доказ да је Библија натприродна књига. Стотине старозаветних пророчанстава је већ испуњено и можемо закључити да ће оно што говори о задњим временима такође бити испуњено. За оне који познају Исуса и у Њега су поверовали као у Господа и Спаситеља, Његов долазак биће благословена нада (Тито 2:13). Али, за оне који су одбацили Христа, Он ће бити њихов свети страх (2. Солуњанима 1:8). Суштина је у овом: да бисмо преживели задња времена, будите сигурни да сте верник у Христа. „Јер нас Бог није одредио за гнев, него да стечемо спасење посредством Господа нашега Исуса Христа" (1. Солуњанима 5:9).Врати се на Српску страну

Преживљавање задњих времена – шта треба да знам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries