settings icon
share icon
Питање

Шта је доктрина довољности Библије? Шта значи да је Библија довољна?

srpski
Одговор


Доктрина довољности Библије представља основни постулат хришћанске вере. Рећи да је Свето Писмо довољно значи да је Библија све што нам је потребно да би нас опремило за живот вере и службе. Даје јасну представу Божије намере да обнови нарушен однос између Њега и човечанства кроз Његовог Сина Исуса Христа. Библија нас учи вери, избору и спасењу путем Исусове смрти на крсту и васкрсењу. Ниједни други списи нису потребни да би се разумела ова радосна вест, нити су нам било који други списи потребни да би нас опремили за живот вере.

Хришћани под „Писмом” мисле и на Стари и на Нови завет. Апостол Павле је рекао да Писмо може „умудрити на спасење вером у Христа Исуса. Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело.” (2. Тимотеју 3:15-17). Ако је Писмо Богом надахнуто, онда га није надахнуо човек. Иако су га написали људи, они су „Духом Светим ношени говорили од Бога” (2. Петрова 1:21). Ниједан људски спис није довољан да нас опреми за свако добро дело; само Божија Реч може то да уради. Даље, уколико је Писмо довољна да нас потпуно опреми, онда ништа друго није потребно.

Колошанима 2 расправља о опасностима са којима се црква сусреће када се довољност Писма доведе у питање или када се Библија споји са небиблијским списима. Павле је упозорио цркву у Колосима „Пазите да вас ко не зароби филозофијом и сујетном преваром по људском предању, по светским стихијама, а не по Христу.“ (Колошанима 2:8). Јуда је још директнији: „Драги моји, старајући се свакако да вам пишем о нашем заједничком спасењу, осетих потребу да вам пишем бодрећи вас да се борите за веру која је једном заувек предана светима.“ (Јуда 1:3). Обратите пажњу на фразу „једном заувек”. Тиме је јасно стављено до знања да ниједан други спис, без обзира како побожан био пастир, теолог или деноминација из које они долазе, не могу да се посматрају једнаким или да се такмиче са Божијом Речју. Библија садржи све што је неопходно за верника да разуме Божији карактер, природу човека и доктрину греха, раја, пакла и спасења кроз Исуса Христа.

Можда најјачи стих о довољности Библије долази из књиге Псалама. У Псалму 19:7-14, Давид се радује Божијој Речи говорећи да је савршена, поуздана, исправна, да зрачи, просветљује, сигурна и праведна. Пошто је Библија „савршена”, ниједан други спис није неопходан.

Данас многи нападају довољност Библије,а тужно је и да тај напад често долази из црквених кругова. Светске технике управљања, методи привлачења маса, забава, ванбиблијска откривења, мистицизам и психолошко саветовање сви објављују да су Библија и њени принципи неподесни за хришћански живот. Али Исус је рекао: „Моје овце слушају мој глас, и ја их познајем, те иду за мном“ (Јован 10:27). Његов глас је све што нам је потребно да чујемо, а Библија јесте Његов глас, потпуно и савршено довољан.Врати се на Српску страну

Шта је доктрина довољности Библије? Шта значи да је Библија довољна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries