settings icon
share icon
Питање

Који је исправан начин да се проучава Библија?

srpski
Одговор


Најважњи задатак који један верник има у овом животу је да одреди значење Светог Писма. Бог нам не каже да једноставно само треба да читамо Библију. Треба да је проучавамо, на исправан начин. Проучавање Писма је тежак посао. Површно или брзо читање Писма понекад може да да врло погрешне закључке о томе шта Бог мисли. Због тога, од суштинске важности је да разумемо неколико принципа о томе како можемо да одредимо исправно значење Писма.

1. Моли се и тражи од Светог Духа да ти да разумевање. Јован 16:13 каже, " Али кад Он дође, Дух истине, упутиће вас у сву истину; јер неће говорити сам од себе, него ће говорити оно што слуша, и најавиће вам оно што ће доћи." Исус у Јовану 16 говори о Светом Духу и каже да када Он дође (Дух Свети је дошао на Пентекост, Дела 2), Он ће вас увести у сву истину. Баш као што је Свети Дух водио апостоле када су писали Нови завет, исто тако води и нас у разумевању Писма. Упамтите, Библија је Божија књига и треба Њега д питамо шта значи. Ако си Хришћанин, аутор Писма, Свети Дух, пребива у теби…и Он жели да ти шватиш оно што је написао.

2. Немој да извлачиш Писмо из стихова који га окружују са претпоставком да значење стиха није повезано са околним стиховима. Треба увек да читаш околне стихове и поглавља и да будеш упознат са сврхом саме књиге. Иако цело Писмо долази од Бога (Друга Тимотеју 3:16; Друга Петрова 1:21), Бог је користио људе да га напишу. Ови људи су имали неку тему у глави, циљ са којим су писали, неко специфично питање на које су одговарали. Прочитај позадину библијске књиге коју проучаваш да би сазнао ко је писао књигу, коме је писана, када је написана и зашто је написана. Тада прочитај поглавља која су испред стиха или стихова које проучаваш да би добио осећај шта је заиста тема о којој људски аутор пише. Исто, дозволи да ти сам текст говори. Понекад људи приписују њихово значење речима да би добили тумачење које сами желе.

3. Не покушавај да будеш потпуно независан у проучавању Библије. Арогантно је да мислиш да није могуће да добијеш разумевање од других који су проучавали Писмо цео свој живот. Неки људи, грешком, прилазе Библији са идејом да се ослоне само на Светог Духа и да ће тако открити све скривене истине Писма. Христ, када је давао Светог Духа, је дао надарене људе и духовне дарове телу Христовом. Један од ових духовних дарова је подучавање (Ефесцима 4:11-12; Прва Коринћанима 12:28). Ове учитеље је дао Господ да нам помогну да исправно разумемо и послушамо Писмо. Мудро је да се Библија проучава са другим верницима, помажући један другом у разумевању и примени истине Божије речи.Врати се на Српску страну

Који је исправан начин да се проучава Библија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries