settings icon
share icon
Питање

Од ког дела је добро почети са читањем Библије?

srpski
Одговор


За почетак је битно увидети да Библија није обична књига која се лагано прочита од почетка до краја. Она је у суштини библиотека, или збирка књига коју су написали различити аутори на неколико језика током 1500 година. Мартин Лутер је рекао да је Библија „Христова колевка“ јер сва историја и пропроштво указују на Исуса. Зато би свако прво читање Библије требало да почне јеванђељима. Јеванђеље по Марку је кратко и брзо се чита – оно је добро место за почетак читања Библије. Тада ћеш можда желети да пређеш на јеванђеље по Јовану, које се фокусира на ствари које је Исус тврдио о себи. Марко нам говори шта је Исус урадио, док Јован говори о томе шта је Исус говорио о томе ко је он. У Јовану се налазе неки од најједноставнијих и најаснијих одељака, али и најмудријих. Читање јеванђеља (Матеј, Марко, Лука, Јован) ће те упознати са Хростовим животом и службом.

После тога прочитај неке од посланице (Римљанима, Ефесцима, Филипљанима). Оне нас уче како да живимо тако да наши животи прослављају Бога. Када почнеш да читаш Стари завет, почни са 1. Мојсијевом. Она говори како је Бог створио свет и како је човечантво пало у грех, као и о утицају тог пада на свет. Друга, трећа, четврта и пета Мојсијева могу да буду тешке за читање јер улазе у законе по којима је Бог тражио да Јевреји живе. Иако не би требало да избегаваш ове књиге, оне су можда боље за касније проучавање. У сваком случају, труди се да ти не буду досадне. Прочитај књигу Исуса Навина, па даље до прођи до друге Дневника да би стекао добар увид у историју Израела. Прочитај Псалме, па даље, закључно са Песмом над песмама и стећи ћеш добар увид у јеврејску поезију и мудросне књиге. Пророчке књиге, од Исаије до Малахије такође могу бити тешке за читање. Не заборави, кључ за разумевање Библије је тражити од Бога мудрост (Јаковљева 1:5). Бог је аутор Библије и Он жели да разумеш Његову Реч.

Битно је да знамо да не може свако да буде успешан у проучавању Библије. Само они који имају неопходне „квалификације“ за проучавање Речи могу то да ураде са Божијим благословом:

Да ли си спасен по вери у Исуса Христа (1. Коринћанима 2:14-16)?
Да ли си гладан Божије Речи (1. Петрова 2:2)?
Да ли марљиво истражујеш Божију Реч (Дела 17:11)?

Ако је твој одговор „да“ на ова три питања, можеш да будеш сигуран да ће Бог да благослови твој труд да упознаш Њега и Његову Реч без обзира где ћеш почети са читањем и који ћеш метод пропучавања да користиш. Ако ниси сигуран да си хришћанин, да си спасен по вери у Христа и да имаш у себи Светог Духа, биће ти немогуће да разумеш значење речи Писма. Библијске истине су сакривене од оних који нису дошли Христу по вери, али су сам живот за оне који верују (1. Коринћанима 2:13-14; Јован 6:63).Врати се на Српску страну

Од ког дела је добро почети са читањем Библије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries