settings icon
share icon
Питање

Шта значи бити духовно мртав?

srpski
Одговор


Бити духовно мртав значи бити одвојен од Бога. Када је Адам згрешио у Постању 3:6, он је увео цело човечанство у смрт. Божија заповест за Адама и Еву била је да не једу са дрвета познања добра и зла. Заповест је дошла са упозорењем да ће последица непослушности бити смрт. „Госод Бог даде човеку ову заповест: Једи слободно са сваког дрвета у врту, али са дрвета познања добра и зла не једи, јер у који дан окусиш с њега, умрећеш". Фраза „умрећеш" може дословно да се преведе као „умирући умрећеш". Ово означава стално стање смрти које је започело духовном смрћу, наставља се кроз живот постепеним пропадањем тела, и кулминира физичком смрћу. Адамово одвајање од Бога имало је за последицу непосредну духовну смрт. Његово сакривање од Бога (Постање 3:8) показује ово одвајање, као и његов покушај да пребаци кривицу за грех на жену (Постање 3:12).

Нажалост, ова духовна, и коначно физичка смрт нису биле везане само за Адама и Еву. Као представник људске врсте, Адам је одвео цело човечанство у грех. Павле то појашњава у Римљанима 5:12, када каже да је плата за грех смрт; грешници морају да умру пошто нас грех одваја од Бога. Свако одвајање од Извора Живота природно је смрт за нас.

Међутим, то није само наслеђени грех који је проузроковао духовну смрт, ту доприноси и наш сопствени грех. Ефежанима 2 нас поучава да смо пре спасења „мртви" у преступима и гресима (први стих). Овај део мора да говори о духовној смрти, пошто смо сви физички „живи" пре спасења. Док смо били у том стању духовне „смрти", Бог нас је спасао (пети стих, погледај такође Римљанима 5:8). Колошанима 2:13 понаваља ову истину: „И вас, који сте били мртви због преступа… оживео је заједно с њим, опростивши нам све преступе".

Пошто смо били мртви у греху, у потпуности нисмо у стању да верујемо у Бога и Његову Реч. Исус непрекидно понавља да смо беспомоћни без Њега (Јован 15:5) и да не можемо да дођемо Богу осим ако нас он не привуче (Јован 6:44). Павле нас учи у Римљанима 8 да наши природни умови не могу да се предају Бпгу, нити да му угоде (стихови 7-8). У нашем грешном стању, нисмо у стању да разумемо Божије истине (1. Коринћанима 2:14).

Божије деловање које нас оживљава из духовне смрти зове се регенерација. Регенерација се постиже само Светим Духом, кроз смрт и васкрсење Исуса Христа. Када нас Бог обнови, добијемо нови живот заједно са Христом (Ефежанима 2:5) и обновљени смо Светим Духом (Титу 3:5). То је као да си по други пут рођен, као што је Исус поучавао Никодима у Јовану 3:3,7. Пошто смо оживљени са Богом, никада нећемо заиста умрети – имамо вечни живот (Јован 3:16, 36; 17:3).

Грех води у смрт. Једини начин да се избегне смрт је да дођемо Исусу путем вере, привучени Светим Духом. Вера у Христа води у духовни живот, и коначно вечни живот.Врати се на Српску страну

Шта значи бити духовно мртав?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries