settings icon
share icon
Питање

Шта је духовна борба и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Постоје две примарне грешке када се ради о духовној борби: пренаглашавање и потцењивање. Неки, за сваки грех, сваки конфликт и сваки проблем криве демоне које треба истеривати. Други потпуно игноришу духовно царство и чињеницу да нас Библија учи да је наша борба против духовних сила. Кључ ка успешној духовној борби је да нађемо библијски баланс. Исус је понекад истеривао демоне из људи, а некад је исцељивао људе без помена о демонима. Апостол Павле учи хришћане да воде рат против греха који је у њима самима (Римљанима 6), и да воде рат против злог (Ефесцима 6:10-18).

Ефесцима 6:10-12 изјављују: “Уосталом јачајте у Господу и у сили Његове снаге. Обуците се у све оружје Божије, да бисте могли одолети ђаволском лукавству. Јер наша борба није против људи од меса и крви, него против поглаварстава, против мрачног света, против злих духова на небесима." Овај текст нас учи неким кључним истинама: (1) Ми једино можемо бити јаки у Господњој сили, (2) Божије оружје је то које нас штити, (3) Наша борба је против духовних слиа зла у свету.

(1) Силан пример овог је Михаило, арханђел у Јуди, стих 9. Михаило, који је изгледа био најмоћнији од свих Божијих анђела, није прекорео Сатану у својој снази, већ је рекао: “Нека те Господ покара.” Откривење 12:7-8 бележи да ће у крајњим временима, Михаило победити Сатану. Ипак, када се ради о његовом конфликту са Сатаном, Михаило је прекорео Сатану у Божијем имену и ауторитету, а не у свом. Само кроз наш однос са Исусом Христом, ми као хришћани, можемо да имамо неки ауторитет над Сатаном и његовим демонима. Само у Његовом имену, наш прекор има неку моћ.

(2) Ефесцима 6:13-18 нам дају опис духовног оружја које нам даје Бог. Ми треба чврсто да стојимо са (а) опасачем истине, (б) оклопом праведности, (ц) еванђељем мира, (д) штитом вере, (е) кацигом спасења, (ф) мачем Духа, и (г) молитвом у Духу. Шта ови делови духовног оружја претстављају за нас у нашој духовној борби? Ми треба да говоримо истину против Сатанских лажи.Треба да имамо мир због чињенице да смо праведни због Христове жртве за нас. Ми треба да објављујемо еванђеље без обзира на колики отпор да наилазимо. Не треба да се колебамо у вери, без обзира колико јако смо нападнути. Наша крајња одбрана је сигурност коју имамо због нашег спасења, и чињеница да духовне силе не могу то да нам одузму. Наше одбрамбено оружје треба да је Божија реч, а не наше мишљење или емоције. Ми треба да следимо Исусов пример како је Он препознавао да је неке духовне борбе могуће изборити једино кроз молитву.

Исус је наш крајњи пример када се ради о духовној борби. Погледајте како је Исус поднео директан Сатански напад: "Тада Дух одведе Исуса у пустињу да га ђаво куша. И постивши четрдесет дана и четрдесет ноћи најзад огладне. Тада му приђе кушач и рече: ако си Син Божији, реци да ово камење хлебови постану. А Он одговори и рече: написано је:” Неће човек живети о самом хлебу, него од сваке речи која излази из уста Божијих.” Тада га ђаво поведе у Свети град и постави га на врх храма и рече му: ако си Син Божији, баци се доле; јер је написано да ће “ Анђелима својим наредити за тебе, ин а рукама ће те носити, да где не запнеш за камен ногом својом.” Рече му Исус: и то је написано:” Не искушавај Господа Бога свога.” Опет га поведе ђаво на врло високу гору, и показа му сва светска царства и њихову славу, и рече му: даћу ти све ово, ако паднеш и поклониш ми се. Тада му рече Исус: одлази сатано; јер је написано: “Клањај се Господу, Богу своме, и њему јединоме служи.” Тада га остави ђаво, и гле анђели приђоше и служаха му.

Крајњи пример како да се не упуштамо у духовну борбу су били седам Скевиних синова. "А неки од Јудеја, који су скитали и заклињали духове, почеше призивати име Господа Исуса на оне који су имали зле духове, говорећи им: заклињем вас Исусом кога Павле проповеда. Седам синова једног Јудејина Скеве, првосвештеника, чинили су све ово. Али зли дух им у одговору рече: Исуса познајем и Павла знам; али ко сте ви? И човек, у ком је био зао дух, скочи на њих, надвлада их све и показа им своју надмоћ, тако да су голи и израњављени побегли из оне куће." (Дела 19:13-16). Шта је био проблем? Седам Скевиних синова су користили су Исусово име. То није довољно. Седам Скевиних синова нису имали однос са Исусом, самим тим њихове речи су биле без силе и ауторитета. Седан Скевиних синова су се ослањали на метод. Нису се ослањали на Исуса и нису користили Реч Божију у својој духовној борби. Резултат тога је био да су били понижавајуће истучени.

Као закључак, који је кључ ка успеху у духовној борби? Прво, треба да се ослањамо на Божију силу, а не своју. Друго, ми треба да прекоравамо у Исусово име а не у своје. Треће, штитимо се свим оружјем Божијим. Четврто, битку боримо са мачем Духа – Речју Божијом. Последње, треба да запамтимо да док се боримо у духовној борби против Сатане и његових демона, да сваки грех или проблем није демон кога треба да укоримо. “Али у свему томе ми надмоћно побеђујемо помоћу онога који нас је заволео” (Римљанима 8:37).Врати се на Српску страну

Шта је духовна борба и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries