settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји библијска листа духовних дарова?

srpski
Одговор


Постоје, у ствари три библијске листе „дарова Духа”, такође познате као духовни дарови. Три главна одломка која описују духовне дарове су Римљани 12:6-8:1; 1.Коринћанима 12:4-11; и 1. Коринћанима 12:28. Духовни дарови који се помињу у Римљанима 12 су пророштво, служење, подучавање, охрабривање, давање, вођство и милосрђе. Листа у 1. Коринћанима 12:4-11 укључује реч мудрости, реч знања, веру, исцељење, чудесне моћи, пророштво, разазнавање духова, говор у језицима и тумачење језика. Листа у 1. Коринћанима 12:28 укључује исцељења, помагање, управљање, разноликост језика. Следи кратак опис сваког дара:

Пророштво- Грчка реч за„пророковање” или „пророштво” у оба одломка значи „изговорити” или објавити божанску вољу, тумачити Божију сврху или обелоданити на било који начин истину Божију која је намењена да утиче на људе. Идеја о прорицању будучности дошла је негде током Средњег века и директно је супротна другим библијским одломцима који осуђују прорицање или предвиђање будућности (Дела 16:16-18).

Служење- Такође се користи и као реч „помагање”, грчка реч диакониан, од које добијамо реч „ђакон” значи било коју врсту службе, широка примена практичне помоћи онима којима је потребна.

Подучавање – Овај дар укључује анализу и објављивање Божије Речи, објашњавајући значење, контекст и примену у животу слушаоца. Надарени учитељ је онај који има јединствену способност да јасно да упутства и комуницира знање, посебно доктрине вере.

Охрабривање – Такође познат и као „опомињање”, овај дар је очигледан у онима који стално позивају друге да обрате пажњу и следе Божију истину, што може укључивати исправљање или изграђивање других оснажујући њихову веру или тешећи их у невољама.

Давање – Надарени даваоци су они који радосно деле са другима оно што имају, било да је то финансијске, материјалне природе или давање личног времена и пажње. Давалац се брине за потребе других и тражи прилике да подели своја добра, новац и време како то потребе налажу.

Вођство – Надарени вођа је онај који влада, управља, надгледа или управља другим људима у цркви. Реч буквално значи „водити” и подразумева концепт некога ко управља бродом. Особа са овим даром управља са мудрошћу и бладодаћу и показује плод Духа у свом животу, јер примерено води друге.

Милосрђе – Овај дар, у уској вези са даром охрабрења, је очигледно присутан у онима који пружају самилост људима у невољи, показујући саосећање и осетљивост које прати жеља и могућности да им се патња смањи на један љубазан и весео начин.

Реч мудрости – Чињеница да је дар описан као „реч” мудрости указује да је то један од дарова говорења. Овај дар описује неког ко разуме и говори библијску истину тако да се она вешто и разборито може применити у животним ситуацијама.

Реч знања – Ово је други дар говорења који укључује разумевање истине са увидом који долази једино уз помоћ Божијег откривења. Они који имају дар знања разумеју дубоке Божије истине и тајне Божије речи.

Вера – Сви верници имају веру у некој мери, јер то је један од дарова Духа дат свима који Христу долазе по вери (Галатима 5:22-23). Духовни дар вере показује особа са јаким и непољуљаним поуздањем у Бога, Његову Реч, обећања и силу молитве која доводи до чуда.

Исцељење – Иако Бог и данас исцељује, способност људи да изводе чудесна исцељења припадала је апостолима цркве првог века у циљу потврђивања да је њихова порука од Бога. Данашњи хришћани не поседују силу да лече болесне или васкрсавају мртве. Да је имају, болнице и мртвачнице биле би свугда пуне тих „надарених” људи који празне постеље и мртвачке сандуке.

Чудесне моћи – Познато и као чудотворство, оно је још један тренутан знаковни дар који је укључивао извођење натприродних догађаја који су могли да се припишу једино Божијој сили (Дела 2:22). Овај дар су, између осталих, имали Павле (Дела 19:11-12), Петар (Дела 3:6), Стефан (Дела 6:8) и Филип (Дела 8:6-7).

Разазнавање (разабирање) духова – Извесни појединци поседују јединствену способност да одреде да ли је нека порука од Бога или од обмањивача, Сатане, чије методе укључују пружање обмањујуће или погрешне доктрине. Исус је рекао да ће многи доћи у Његово име и превариће многе (Матеја 24:4-5), а дар разазнавања дат је Цркви да се заштити од таквих људи.

Говор у језицима – Дар језика је један од тренутних „знаковних дарова” који је дат раној Цркви да би се еванђеље проповедало по целом свету свим народима на свим познатим језицима. Укључивало је божанску способност да се говори у језицима који је, пре тога, био непознат говорнику. Овај дар је потврђивао Божију аутентичност поруке еванђеља и оних који су је проповедали. Фраза „разноликост језика” или „различите врсте језика” успешно елиминишу идеју да је „лични молитвени језик” духовни дар.

Тумачење језика - Особа која има дар тумачења језика може да разуме шта говорник са даром језика говори иако пре тога није познавао тај језик. Тумач би затим комуницирао поруку говорника свима осталима, тако да сви могу да је разумеју.

Помагање- Овај дар је у уској вези са даром милосрђа. Они који имају дар помагања пружају помоћ другима у цркви са самилошћу и благодаћу. Ово укључује пуно могућности примене. Најважније, овај дар је јединствена способност да се идентификују они који се боре са сумњом, страховима и другим духовним борбама; да се пружи љубазна реч онима који су у духовној потреби, да се приђе са пуно разумевања и саосећања и да се говори библијска истина која је и убедљива и пуна љубави.Врати се на Српску страну

Да ли постоји библијска листа духовних дарова?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries