settings icon
share icon
Питање

Шта је покрет духовног обликовања?

srpski
Одговор


Покрет духовног обликовања је веома популаран данас. Међутим, на многе начина, то је корак даље од истине Божије Речи према мистичном облику хришћанства,а, до неке мере, продро је у скоро све еванђеоске деноминације. Ова идеја духовног обликовања заснована је на претпоставци да,ако практикујемо одређене ствари, можемо бити сличнији Исусу. Следбеници духовног обликовања погрешно подучавају да, свако може да практикује ове мистичне ритуале и да нађе Бога у себи.

Сувише често, припадници покрета духовног обликовања верују да духовне дисциплине мењају трагаоца тиме што он или она улазе у промењено подручје свести. Покрет духовног обликовања карактеришу такве ствари као што су контемплативна молитва, духовност и хришћански мистицизам.

Право библијско духовно обликовање или духовна трансформација почиње разумевањем да смо грешници који живе одвојено од Бога. Наше способности су искварене грехом тако да не можемо да удовољимо Богу. Права духовна трансформација дешава се када се потчинимо Богу, тако да Он може да нас трансформише кроз вођство и силу Светог Духа. Бар половина новозаветних посланица усмерена је ка томе како да се живи живот који је угодан Богу- кроз послушност и потчињавање Светом Духу у свему. Библија нас назива откупљенима, спашенима, свецима, овцама, војницима и слугама, али такође подучава да једино кроз силу Духа, можемо да живимо по стандарду оног што те речи значе.

Следећи одломци баве се различитим аспектима духовног обликовања, Божијег дела у животу верника:

„Јер које је унапред знао, њих је и предодредио да буду саобразни лику његовога Сина, да он буде првенац међу многом браћом" (Римљанима 8:29). Ево циља трансформације: да можемо да будемо слични Христу.

„А ми сви откривена лица одражавамо славу Господњу и преображавамо се у исту слику из славе у славу mdash; како то чини Дух Господњи" (2. Коринћанима 3:18). Ово је део одломка који подучава да се преображавамо у Христов лик, не следећи правила и законе, већ следећи Духа по вери.

„Јер смо и ми некад били неразумни, непокорни, луталице, робујући разним пожудама и насладама, проводећи живот у злоћи и зависти, омрзнути, мрзећи један другога. А кад се показа доброта и човекољубље Бога, Спаситеља нашега, спасао нас је не на основу дела која смо ми учинили у праведности, него по својој милости mdash; бањом која препорађа и обнавља Духом Светим, кога богато изли на нас посредством Исуса Христа, Спаситеља нашега, да оправдани његовом благодаћу постанемо наследници вечнога живота mdash; као што се надамо" (Титу 3:3-7).

Овде, Павле нас подсећа на наш живот пре и после. Ми смо одговорили на „доброту И човекољубље Бога" која нам се показала Христовом смрћу за наше грехе. Покајали смо се за наше грехе и сада смо одговорили на стално подстицање и оснаживање Духа да живимо другачије као Божија деца. Као резултат, ми смо трансформисани „бањом која препорађа И обнавља Духом" (стих 5). Ово је, онда, право духовно обликовање – поновно обликовање нашег духа помоћу Његовог духа према Христовом лику.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је покрет духовног обликовања?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries