settings icon
share icon
Питање

Ко су били духови у тамници?

srpski
Одговор


„Духови у тамници" помињу се у контексту оног што је Исус учинио у периоду између смрти и васкрсења. Прва Петрова 3:18-20 каже: „Тело су му, додуше, убили, али је духом оживљен; Њим је сишао и проповедио духовима који су били у тамници, који су некад били непослушни, кад је Божија стрпљивост чекала у Нојево време, док се градио ковчег". Обратите пажњу да је Исусово тело било мртво и чекало је васкрсење, али Он је био духовно жив током времена док му је тело било у гробу. За додатно објашњење овог чланка, прочитајте наш чланак „Где је Исус био три дана између смрти и васксрења?"

Знамо сигурно три ствари у вези са духовима споменутим у 1. Петровој 3:19. Они су без тела, у тамници су, починили су грех пре Потопа. Стих изгледа наводи да их је Исус посетио место њиховог заточеништва да би им нешто објавио. Ко су тачно били ови духови био је предмет нагађања током година.

Узмимо гледиште да су духови у тамници били пали анђели или демони. Духови у тамници не могу да буду свети анђели, јер нису згрешили и нису заробљени. Јасно је да нису сви демони заробљени, јер Нови завет даје много примера демонске активности на земљи. Стога, духови у тамници мора да су одабрана група демона који су у заробљеништву, за разлику од њихових демонских савезника.

Који је разлог што су само неки,али не И сви демони у заробљеништву? Јуда 1:6 даје битан наговештај: „Па је и анђеле, који нису сачували своје достојанство, него су напустили свој стан, сачувао у вечним оковима под мраком за суд великога дана″. Неки пали анђели су починили неки нечувен злочин; Јуда 1:6 не даје детаље, али грех тих демона био је у вези са тим да они „нису сачували своје достојанство, него су напустили свој стан″. Откривење 9:1-12, 14-15 и 2. Петрова 2:4, такође, говоре о групи злих анђела који су тренутно везани.

Грех који су духови у тамници починили могао би да буде у Постању 6:1-4, које бележи да су „синови Божији" општили са „кћерима човечијим" и изродили дивове, Нефилима. Ако су „синови Божији" били пали анђели, онда је грех Постања 6 укључивао анђеле који су напустили место које им је припадало у непослушности пре Потопа – а то се поклапа са оним што је апостол поменуо у 1. Петровој 3:19. Може бити да је Бог заробио демоне, који су живели заједно са женама, да би их спречио да понове тај грех и обешрабре друге демоне од истог покушаја.

Према 1. Петровој 3:19, Исус је „проповедао" тим духовима у тамници. Грчка реч која се преводи „проповедао" значи „јавно обзнанити″ или „огласити″. Ако су духови демони, онда Петар каже да је Исус отишао до понора и објавио своју победу над палим анђелима који су тамо били заробљени. Они су изгубили, а Он је победио. На крају, крст побеђује (види Колошанима 2:15).

Друго виђење идентитета духова у затвору је да су то људски духови оних који су нестали у Потопу на Ноин дан. Што се тиче Христа који им проповеда, постоје два тумачења: 1) Христос им је проповедао сликовито, кроз Ноу, док су били у телу; 2) Христос им је проповедао дословно између смрти и васкрсења. Према оба тумачења, називају се духовима, јер су били у духовном стању када је Петар писао; нису више били у телу, већ су живели у аду.

EnglishВрати се на Српску страну

Ко су били духови у тамници?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries